Υλικά:
1–1½ kg τράγιο (σε μερίδες· ζητήστε και κόκκαλα για επιπλέον νοστιμιά)
½ φλ. ελαιόλαδο
3 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
4–5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
1 φλ. κόκκινο κρασί
1 συσκευασία ντομάτα (≈400 g) ή φρέσκια τριμμένη ντομάτα
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι: αρχικά 1—1½ κουτ. γλυκού κατά το αλάτισμα, και επιπλέον 1 κουτ. γλυκού στο τέλος πριν το βράσιμο
Πιπέρι κατά βούληση
Για το σερβίρισμα:
Χοντρό μακαρόνι (με τρύπα αν προτιμάτε)
Τριμμένη ξερή μυζήθρα Κεφαλονιάς
Εκτέλεση
Προετοιμασία
Επιλέγουμε κομμάτια τράγου (ιδανικά από σβέρκο). Ζητούμε από τον κρεοπώλη και κόκκαλα για πιο γευστική σάλτσα.
Αφήνουμε το κρέας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Το στεγνώνουμε καλά και το αλατίζουμε ελαφρά (≈1 κουτ. γλυκού ανά 500 g κρέας) και προσθέτουμε λίγο πιπέρι. Χτυπάμε ελαφρά για να πάει παντού.
Μαγείρεμα
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το τράγο από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει (~5–6 λεπτά).
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε μέχρι να μαλακώσουν (~4–5 λεπτά).
Ρίχνουμε τον πελτέ και το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί (~1–2 λεπτά), στη συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα, τη δάφνη και νερό έως ότου καλυφθεί το κρέας.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε 2 ½ ώρες, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει και η σάλτσα να δέσει.
Περίπου 10–15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε το επιπλέον κουτ. γλυκού αλάτι (ή περισσότερο, ανάλογα με το γούστο), καθώς και πιπέρι αν χρειάζεται.
Σερβίρισμα
Βράζουμε τα χοντρά μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
Στραγγίζουμε και σερβίρουμε στο πιάτο τάσεις μακαρόνια με την πλούσια σάλτσα και επάνω τριμμένη μυζήθρα.

