Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Αλμυρή πίτα με καραμελωμένα κρεμμύδια, μήλα και μανούρι

Υλικά

  • 80 γρ ελαιόλαδο

  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

  • 3 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους

  • 2 κουταλιές καστανή ζάχαρη

  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • ~60 γρ ξίδι

  • 2 κουταλιές θυμάρι

  • 200 γρ μανούρι, χοντροκομμένο με τα χέρια

  • 1 φύλλο σφολιάτας ή κουρού (έτοιμο)

  • 1 κουταλιά βούτυρο λιωμένο

  • 1 κουταλιά παπαρουνόσπορο

Εκτέλεση

  1. Καραμέλωσε τα κρεμμύδια και τα μήλα
    Ζέστανε το λάδι σε μέτρια φωτιά, πρόσθεσε κρεμμύδια και μήλα και σοτάρισε για 5–6 λεπτά μέχρι να μαραθούν.
    Πρόσθεσε τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και συνέχισε στο τηγάνι για ακόμα 4–5 λεπτά έως ότου αρχίσουν να καραμελώνουν.

  2. Σβήσιμο και αρωματισμός
    Ρίξε το ξίδι, πρόσθεσε το θυμάρι και άφησε τη γέμιση να σιγοβράσει λίγα λεπτά μέχρι να σιροπιάσει το μείγμα. Όταν είναι έτοιμο, απέσυρε από τη φωτιά.

  3. Συναρμολόγηση της πίτας
    Άπλωσε το φύλλο σφολιάτας σε καθαρή επιφάνεια.
    Τοποθέτησε τη γέμιση στο μισό φύλλο αφήνοντας περιθώριο περίπου 1,5 εκ γύρω‑γύρω.

  4. Προσθήκη τυριού και κλείσιμο
    Πασπάλισε το μανούρι πάνω από τη γέμιση.
    Κάλυψε με το υπόλοιπο μισό φύλλο, κλείνοντας σαν φάκελο και πιέζοντας τις άκρες για να σφραγίσουν καλά.

  5. Φινίρισμα πριν το ψήσιμο
    Άπλωσε από πάνω το λιωμένο βούτυρο και ρίξε τον παπαρουνόσπορο.

  6. Ψήσιμο
    Ψήσε στους 180 °C για 20–25 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

  7. Σερβίρισμα
    Άφησε την πίτα να «ξεκουραστεί» 5 λεπτά και μετά κόψε και σερβίρισε ζεστή.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x