Υλικά
600 γρ. χωριάτικο αλεύρι
8 γρ. (1 φακελάκι) ξηρή μαγιά
1 κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. γαρύφαλλο (κοπανισμένο)
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
100 γρ. θυμαρίσιο μέλι από τα Κύθηρα
100 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
200 γρ. χλιαρό νερό
Λίγο σουσάμι για να πασπαλίσεις
Λίγο λάδι για ταψί
Εκτέλεση
Ανακάτεψε τα στερεά σε ένα μπολ: αλεύρι, μαγιά, κανέλα και γαρύφαλλο.
Στο άλλο μπολάκι, ανάμειξε μέλι, χλιαρό νερό, χυμό πορτοκαλιού, ξύσμα και λάδι.
Κάνε λακκούβα στο αλεύρι και ρίξε μέσα τα υγρά. Ανακάτεψε με κουτάλι μέχρι να αρχίσει να γίνεται ζύμη.
Ζύμωσε με ελαιόλαδο στα χέρια μέχρι να γίνει απαλή και εύπλαστη.
Βάλε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, σκεπασμένο, και άφησέ την να φουσκώσει για 1–1,5 ώρα.
Ξάπλωσε τη ζύμη στον πάγκο, ζύμωσε ελαφρά για να ξεφουσκώσει, πλάσε τη μορφή του άρτου και πέρασέ τον σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου 26 εκ.
Σκέπασε με νωπή πετσέτα και άφηνέ τον ακόμα 40 λεπτά σε ζεστό μέρος (περίπου 50 °C στον φούρνο) για να φουσκώσει ξανά.
Αφού φουσκώσει, άλειψε την επιφάνεια με ζαχαρόνερο (προαιρετικό), σχημάτισε έναν σταυρό, πασπάλισε με σουσάμι.
Ψήσε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C (αέρας) για ~35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία.
Άφησέ τον να ‘σταθεί’ στο ταψί 15 λεπτά και μετά βγάλ’ τον σε σχάρα ή πετσέτα για να κρυώσει.
Για να παραμείνει φρέσκος και μαλακός, τύλιξέ τον με μεμβράνη αφού κρυώσει .

