Υλικά
-
450 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά
-
400 γρ. βούτυρο
-
1 κ.σ. κανέλα
-
1 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
-
400 γρ. καρύδια
-
50 γρ. τριμμένη φρυγανιά
-
600 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
-
400 ml νερό
-
1 στικ κανέλα
-
50 γρ. μέλι
-
1 λεμόνι
Εκτέλεση
-
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
-
Ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλα, το γαρίφαλο και τη φρυγανιά.
-
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C.
-
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30×40 εκ. και στρώνουμε 10 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
-
Απλώνουμε το μισό μείγμα καρυδιών πάνω από τα φύλλα.
-
Προσθέτουμε 3-4 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα, και από πάνω το υπόλοιπο μείγμα καρυδιών.
-
Στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα, μέχρι να τελειώσουν.
-
Χαράζουμε το γλυκό σε 50 κομμάτια σχήματος ρόμβου.
-
Ψήνουμε για 1,5 ώρα ή μέχρι να ροδίσει.
-
Σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το στικ κανέλας, το μέλι και το χυμό λεμονιού για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει σιρόπι.
-
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι.
-
Αφήνουμε τον μπακλαβά να απορροφήσει το σιρόπι για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλη τη νύχτα.

