Υλικά (για 2–3 άτομα)
500 γρ. μπάμιες, καθαρισμένες
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
30 ml μπαλσάμικο ξύδι
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
400 ml (κατσαρόλα) ή 250 ml (φούρνος) ζεστό νερό
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
Προετοιμασία
Μπάμιες: Κόψε τα κοτσάνια, πλύνε τις, ρίξε λίγο ξύδι πάνω και άφησέ τες 30 λεπτά.
Κρεμμύδι & ζάχαρη: Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά στο λάδι για 4–5 λεπτά.
Εκτέλεση
A) Στην κατσαρόλα:
Πρόσθεσε τις μπάμιες και σόταρέ τις 5 λεπτά.
Ρίξε μπαλσάμικο, ανακάτεψε, μετά σε 1 λεπτό πρόσθεσε ντομάτα, νερό, αλάτι, πιπέρι.
Αφαίρεσε μετά από 20 λεπτά, πρόσθεσε μαϊντανό και ακόμη 15–20 λεπτά μαγείρεμα.
Βγάλε από τη φωτιά και άφησέ το να κρυώσει 10–20 λεπτά πριν σερβίρεις.
Β) Στον φούρνο:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 °C. Βάλε όλα τα υλικά στο ταψί με 250 ml ζεστό νερό.
Ψήσε 1 ώρα, ανακάτευε, μετά 10 λεπτά στους 190 °C με αέρα/αντιστάσεις.
Αφαίρεσε και άφησε 10–20 λεπτά πριν σερβίρεις.
