Υλικά (βγάζουν περίπου 16 κομμάτια)
Για τις Δίπλες:
-
4 αυγά
-
1½ κ.σ. ούζο
-
2 κ.σ. λάδι
-
2 βανίλιες
-
1 πρέζα αλάτι
-
1 πρέζα σόδα
-
400 γρ. σκληρό αλεύρι + λίγο για να ανοίγεις τη ζύμη
-
Λάδι για το τηγάνισμα
-
Καρύδι τριμμένο και κανέλα για το σερβίρισμα
Για το σιρόπι:
-
200 γρ. ζάχαρη
-
200 γρ. νερό
-
400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
-
Λίγες σταγόνες λεμόνι
Εκτέλεση
-
Ζύμη: Χτυπάς τα αυγά με το μίξερ για 8–10′. Προσθέτεις βανίλιες, ούζο, λάδι, σόδα, αλάτι. Ρίχνεις σιγά‑σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει μία σταθερή, σχετικά μαλακή ζύμη.
-
Ξεκούραση: Σκεπάζεις τη ζύμη και την αφήνεις για 1 ώρα.
-
Άνοιγμα & κοπή: Χωρίζεις τη ζύμη σε 4, ανοίγεις πολύ λεπτά φύλλα (πλάστη ή μηχανή), χωρίς πολύ επιπλέον αλεύρι. Κόβεις σε λωρίδες (μακρόστενες).
-
Τηγάνισμα: Ζεσταίνεις λάδι (χαμηλή-μέτρια φωτιά). Βάζεις μία λωρίδα, όταν φουσκώσει τη γυρνάς με δύο πιρούνια και την τυλίγεις σε “δίπλα”. Τηγανίζεις μέχρι να γίνει χρυσαφένια. Την βγάζεις και την αφήνεις να στραγγίξει.
-
Σιρόπιασμα: Βράζεις ζάχαρη με νερό για 3′, ρίχνεις λεμόνι, χαμηλώνεις τη φωτιά και προσθέτεις μέλι μέχρι να λιώσει.
-
Βουτάς μία‑μία τις δίπλες στο ζεστό σιρόπι, τις βγάζεις, πασπαλίζεις με τριμμένο καρύδι & κανέλα.
Η εικόνα ανήκει στη Αργυρώ

