Υλικά:
- 280 g ηλιέλαιο (ή ήπιο ελαιόλαδο)
- 290 g ζάχαρη ψιλή
- 110 g γλυκό κρασί
- Χυμό από 2 πορτοκάλια + ξύσμα
- 1 κ.γ. σόδα
- 4 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (~500 g)
- Προαιρετικά: 60 g σουσάμι, 140 g σταφίδες, 120 g ψιλοκομμένα καρύδια
- Μπαχαρικά: 1 κ.γ. κανέλα, ½ κ.γ. γαρίφαλο, ⅓ κ.γ. μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
- Χτύπα λάδι + ζάχαρη + ξύσμα + κανελογαρίφαλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (2-3 λεπτά).
- Πρόσθεσε κρασί και ανακάτεψε.
- Διάλυσε τη σόδα στον χυμό πορτοκάλι και ρίξ’ τη μέσα γρήγορα πριν φουσκώσει και χυθεί.
- Ρίξε το αλεύρι. Ανακάτεψε απαλά, δεν θέλει πολλή ανάδευση. Το μείγμα πρέπει να είναι σαν ρευστός χυλός.
- Λάδωσε ελαφρά ταψί (π.χ. 30×24 cm). Αν θες, πασπάλισε σουσάμι στη βάση, γέμισέ το με το μείγμα και άπλωσέ το και στην επιφάνεια.
Ψήσιμο:
- Προθέρμανε φούρνο στους 170 °C (αντιστάσεις) και ψήσε στη χαμηλή σχάρα για 1 ώρα και 10 λεπτά.
