Υλικά (για ένα ταψί ~32 εκ, 12 κομμάτια)
Για τη γέμιση (κρέμα):
5 αυγά
4 βανίλιες
Ξύσμα 1 λεμονιού
1 πρέζα αλάτι
100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ σιμιγδάλι
2 lit γάλα
100 γρ ζάχαρη
50 γρ βούτυρο γάλακτος
Για τη στρώση φύλλων:
9 φύλλα κρούστας
100 γρ ζάχαρη
200 γρ αμύγδαλο (αλεσμένο)
1 κ.γ. κανέλα
100 γρ βούτυρο (για τα φύλλα)
Για την «κρούστα» από πάνω:
2 αυγά
100 γρ ζάχαρη
Για το σερβίρισμα:
2 κ.σ. ζάχαρη + 1 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία γέμισης
Στο μεγάλο μπολ χτυπάτε τα αυγά με τις βανίλιες, το ξύσμα, αλάτι, αλεύρι και σιμιγδάλι.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα με τη ζάχαρη.
Κρατάτε 2 φλ. ζεστό γάλα, το προσθέτετε στο μείγμα αυγών, ανακατεύετε, και ρίχνετε ξανά στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε έως ότου πήξει.
Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε το βούτυρο. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει.
2. Προετοιμασία μίγματος φύλλων
Ανακατεύετε αλεσμένα αμύγδαλα, 100 γρ ζάχαρη και κανέλα.
Λιώνετε το βούτυρο και το αφήνετε ελαφρώς να κρυώσει.
3. Στρώσιμο στο ταψί
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 °C (αντιστάσεις, κάτω σχάρα).
Βουτυρώνετε καλά το ταψί.
Στρώνετε 3 φύλλα, βουτυρωμένα ένα‑ένα, πασπαλίζοντας με το αμύγδαλο‑ζάχαρη μείγμα.
Επαναλαμβάνετε άλλες δύο φορές μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
Ρίχνετε τη κρέμα ομοιόμορφα πάνω.
4. Κλείσιμο & κρούστα
Χτυπάτε 2 αυγά με 100 γρ ζάχαρη.
Περιχύνετε την επιφάνεια της πίτας με το μίγμα.
Γυρίζετε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων.
Αλείφετε με το υπόλοιπο βούτυρο.
5. Ψήσιμο & τελείωμα
Ψήνετε για ~45’ μέχρι το φύλλο να ροδίσει και να καραμελώσει.
Αφήνετε να κρυώσει καλά πριν κόψετε.
Σερβίρετε με μίγμα κανέλας‑ζάχαρης πασπαλισμένο πάνω.
Η στρώση αμύγδαλου + ζάχαρη κρατάει τη γαλατόπιτα τραγανή μέχρι την τελευταία μπουκιά.

