Υλικά
Για τη ζύμη
-
200 ml χλιαρό νερό
-
3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
½ κ.γ. αλάτι
-
3 κ.σ. ούζο
-
μερικές σταγόνες ξύδι
-
περίπου 450 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση
-
200 g φέτα Μυτιλήνης
-
150 g μυζήθρα ή ανθότυρο
-
100 g λαδοτύρι (αν έχεις)
-
1–2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
-
2 αυγά
-
πιπέρι κατά βούληση
Για το τηγάνι
-
ελαιόλαδο (όσο χρειαστεί)
-
λίγο αλεύρι για να ανοίγεις τη ζύμη
Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε τη γέμιση
-
Τρίψε μέσα σε ένα μπολ όλα τα τυριά.
-
Πρόσθεσε την μυζήθρα, τον δυόσμο, τα αυγά και λίγο πιπέρι.
-
Ανακάτεψε καλά και βάλε τη γέμιση στην άκρη.
2. Φτιάχνουμε τη ζύμη
-
Σε μεγάλο μπολ ρίξε το χλιαρό νερό, το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και το ούζο. Ανακάτεψε.
-
Πρόσθεσε λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι η ζύμη να μαζέψει.
-
Ζύμωσε με τα χέρια μέχρι να γίνει λεία, ελαστική και να μην κολλάει.
-
Σκέπασε τη ζύμη και άφησέ τη να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
3. Πλάσιμο και τηγάνισμα
-
Κόψε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια. Άνοιξε τα κομμάτια σε λεπτό φύλλο, πασπαλίζοντας με αλεύρι.
-
Κόψε το φύλλο σε τετράγωνα (~12–15 εκ.). Βάλε στο κέντρο 1 κουταλάκι γέμιση.
-
Βρέξε τις άκρες με λίγο νερό και κλείσε το φύλλο σταυρωτά σαν φάκελο.
-
Ζέστανε αρκετό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, μέτρια προς δυνατή φωτιά.
-
Τηγάνισε λίγους–λίγους τους γκιουζλεμέδες, με την ένωση προς τα κάτω, έως ότου ροδίσουν από τη μια πλευρά (~2 λεπτά), γύρισέ τους και από την άλλη.
-
Βγάλε τους σε απορροφητικό χαρτί.
4. Σερβίρισμα & φύλαξη
-
Σερβίρονται ζεστοί ή σε θερμοκρασία δωματίου.
-
Αν θέλεις, μπορείς να τους παγώσεις: βάλε τους στην κατάψυξη, καλυμμένους – και μετά, όταν είναι έτοιμοι, τηγανίζονται κατευθείαν από κατεψυγμένοι.
Η εικόνα ανήκει στην Αργυρώ

