Υλικά (για ~10 μερίδες)
-
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 φακελάκι μαγιά στιγμής
-
1 πρέζα αλάτι
-
~300 ml χλιαρό νερό
-
2 κ.σ. σουσάμι
-
2 κ.σ. γλυκάνισο (σπόρους)
-
½ φλιτζάνι πετιμέζι
-
2 φλιτζάνια μαύρα σταφύλια
-
1–2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
2 κ.σ. ζάχαρη
Εκτέλεση
-
**Φτιάχνεις τη ζύμη**
Σε μεγάλο μπολ βάζεις το αλεύρι, τη μαγιά και το γλυκάνισο. Ανακατεύεις.
Διαλύεις το αλάτι στο χλιαρό νερό και το προσθέτεις σταδιακά, ζυμώνοντας μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και να μην κολλάει στα χέρια. -
Ανάπαυση ζύμης
Μεταφέρεις τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, το σκεπάζεις και το αφήνεις 1 ώρα σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί. -
Προετοιμασία ταψιού
Λαδώνεις ένα τετράγωνο ταψί (25–30 εκ.), απλώνεις μέσα τη ζύμη με τα δάχτυλα, πασπαλίζεις με σουσάμι και κάνεις λακκούβες με τα δάχτυλα. -
Γαρνίρισμα
Βάζεις τα σταφύλια πάνω στη ζύμη και πασπαλίζεις με τη ζάχαρη. -
Δεύτερο φούσκωμα
Σκεπάζεις το ταψί και αφήνεις 30–40 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσει ξανά. -
Ψήσιμο
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 °C (αντιστάσεις) και ψήνεις για 25–30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά. -
Πετιμέζι στο τέλος
Βγάζεις το ταψί απ’ το φούρνο και περιχύνεις με το πετιμέζι.
