Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Γλυκό με πετιμέζι: Παριανό πρωτοφούρνι

Υλικά (για ~10 μερίδες)

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 φακελάκι μαγιά στιγμής

  • 1 πρέζα αλάτι

  • ~300 ml χλιαρό νερό

  • 2 κ.σ. σουσάμι

  • 2 κ.σ. γλυκάνισο (σπόρους)

  • ½ φλιτζάνι πετιμέζι

  • 2 φλιτζάνια μαύρα σταφύλια

  • 1–2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 2 κ.σ. ζάχαρη 

 Εκτέλεση

  1. **Φτιάχνεις τη ζύμη**
    Σε μεγάλο μπολ βάζεις το αλεύρι, τη μαγιά και το γλυκάνισο. Ανακατεύεις.
    Διαλύεις το αλάτι στο χλιαρό νερό και το προσθέτεις σταδιακά, ζυμώνοντας μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και να μην κολλάει στα χέρια.

  2. Ανάπαυση ζύμης
    Μεταφέρεις τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, το σκεπάζεις και το αφήνεις 1 ώρα σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί.

  3. Προετοιμασία ταψιού
    Λαδώνεις ένα τετράγωνο ταψί (25–30 εκ.), απλώνεις μέσα τη ζύμη με τα δάχτυλα, πασπαλίζεις με σουσάμι και κάνεις λακκούβες με τα δάχτυλα.

  4. Γαρνίρισμα
    Βάζεις τα σταφύλια πάνω στη ζύμη και πασπαλίζεις με τη ζάχαρη.

  5. Δεύτερο φούσκωμα
    Σκεπάζεις το ταψί και αφήνεις 30–40 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσει ξανά. 

  6. Ψήσιμο
    Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 °C (αντιστάσεις) και ψήνεις για 25–30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά.

  7. Πετιμέζι στο τέλος
    Βγάζεις το ταψί απ’ το φούρνο και περιχύνεις με το πετιμέζι. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x