Υλικά
Για τα καλαμαράκια (γέμιση):
-
2 καλαμάρια
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 σκελίδα σκόρδο
-
1 μικρό κρεμμύδι
-
½ πράσο (ή πράσινη πιπεριά)
-
ψιλοκομμένα πλοκάμια από τα καλαμάρια
-
1½ φλ. κομμάτια ψωμιού
-
λίγο μαϊντανό
-
1 ρόδι (οι σπόροι για γέμιση)
-
αλάτι & πιπέρι
Για τη συνοδευτική σάλτσα:
-
3 ντομάτες
-
1 κρεμμύδι
-
1 σκελίδα σκόρδο
-
2 πιπερίτσες τσίλι (ή λίγο τσίλι σε πάστα)
-
μαϊντανός, δυόσμος, σουμάκ
-
2 κ.σ. σιρόπι ή χυμός ρόδι
-
χυμός από 1 κ.σ. λεμόνι
-
ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε και προετοιμάζουμε
-
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια, κρατάμε τα πλοκάμια. Το σκόρδο, κρεμμύδι και πράσο τα ψιλοκόβουμε.
2. Φτιάχνουμε τη γέμιση
-
Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μέτρια κατσαρόλα.
-
Σοτάρουμε το σκόρδο για 1′, μετά το αφαιρούμε.
-
Προσθέτουμε κρεμμύδι, πράσο και πλοκάμια, ψήνουμε 5–6′.
-
Αποσύρουμε, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
-
Ανακατεύουμε μέσα ψωμί, μαϊντανό, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τελειώνουμε με σπόρους ροδιού.
3. Γεμίζουμε και ψήνουμε
-
Γεμίζουμε κάθε καλαμάρι με τη γέμιση (μόνο μέχρι το ¾), κλείνουμε με οδοντογλυφίδα.
-
Λαδώνουμε ελαφρά.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο: 7–8′ από κάθε πλευρά, καλύπτοντας ελαφρά για να μη στεγνώσει.
4. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα
-
Ψιλοκόβουμε και ανακατεύουμε ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, τσίλι, μαϊντανό.
-
Σε ξεχωριστό μπολ αναμειγνύουμε λεμόνι, χυμό ή σιρόπι ρόδι, πάστα πιπεριάς & ελαιόλαδο.
-
Περιχύνουμε το μείγμα στις ντομάτες, προσθέτουμε βότανα, σουμάκ, αλατοπίπερο και σπόρους ροδιού, ανακατεύουμε.
Σερβίρισμα
-
Κόβουμε τα ψημένα καλαμάρια φέτες (όχι μέχρι κάτω), τα σερβίρουμε πάνω από τη σάλτσα.
Η εικόνα ανήκει στην Αργυρώ

