Υλικά (για ένα ταψί)
1 Κιλό κατσικάκι χωρίς κόκκαλα, ψιλοκομμένο
1 Κιλό μοσχαρίσια σπάλα, ψιλοκομμένη
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 πράσο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 καρότα, ψιλοτριμμένα
150 γρ. γλυκός τραχανάς
2 μεγάλες τομάτες (ή κονσέρβα), ψιλοκομμένες
3 κ.σ. πάστα λιαστής ντομάτας
100 ml λευκό κρασί
500 ml ζωμό κότας (ή νερό)
2 πορτοκάλια (μόνο το ξύσμα)
1 ξυλάκι κανέλας
3 κ.σ. μαϊντανό + ½ ματσάκι μαντζουράνα, ψιλοκομμένα
1 κ.γ. ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι
250 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 πακέτο χωριάτικα φύλλα (έτοιμα)
Εκτέλεση
1. Ετοίμασε τη γέμιση
Ζέστανε ½ λάδι σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα.
Σόταρε τα κατσικάκι και μοσχάρι για ~15′, να ροδίσουν.
Πρόσθεσε κρεμμύδι, πράσο, σκόρδο, καρότο, τραχανά και σοτάρισε για 10′ μέχρι να μαλακώσουν.
Σβήσε με το κρασί και άφησε να εξατμιστεί (~1′).
Πρόσθεσε τομάτα, ζωμό, πάστα λιαστής, ζάχαρη, αλατοπίπερο, κανέλα και μαγείρεψε σε μέτρια φωτιά για 5′.
Βγάλε το ξυλάκι κανέλας, πρόσθεσε μαϊντανό, μαντζουράνα, ξύσμα πορτοκαλιού και ανακάτεψε. Άφησέ τη γέμιση να κρυώσει.
2. Στρώσιμο φύλλων
Λάδωσε ένα στρογγυλό ή τετράγωνο ταψί.
Στρώσε ½ τα πακέτο φύλλα: φύλλο, λαδάκι, φύλλο, λαδάκι – περίπου 5–6 φύλλα.
3. Γέμισε και τελείωσε
Άπλωσε τη γέμιση ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
Σκέπασε με τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο: λάδι μεταξύ φύλλων, έως να καλυφθεί.
Λάδωσε καλά και την επιφάνεια και χάραξε ελαφρά για να αναπνέει η πίτα.
4. Ψήσιμο
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190 °C (άνω-κάτω).
Ψήσε για περίπου 1 ώρα, μέχρι τα φύλλα να γίνουν τραγανά και χρυσαφένια.
5. Σερβίρισμα
Άφησε την πίτα 20 λεπτά πριν την κόψεις, ώστε να «σταθεί» και να μην ανοίγει.

