Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Κερκυραϊκή παστιτσάδα

Υλικά για ~6 μερίδες

  • 1 κόκορας (~2 kg) κομμένος σε μερίδες

  • 2 καρότα, τριμμένα

  • 3 κρεμμύδια, χοντροκομμένα

  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

  • ~100 g ελαιόλαδο

  • 2 κουταλιές βούτυρο

  • 100 g κόκκινο κρασί

  • 300 g ντοματοσαλάτα (ή τριμμένες ντομάτες)

  • 1–2 κουταλιές καστανή ζάχαρη

  • Μπαχαρικά: 1 κ.γλ. κανέλα, 1 κ.γλ. γαρύφαλλο (σε σκόνη), 2 φύλλα δάφνης

  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • Χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο (~1½ πακέτο)

  • Λίγο ελαιόλαδο για τα μακαρόνια

Εκτέλεση 

  1. Σοτάρισμα κόκορα
    Ζέστανε ελαιόλαδο και βούτυρο σε κατσαρόλα, βάλε τα κομμάτια του κόκορα σε δόσεις και ροδίστε τα καλά από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Βγάλε τα και κράτα τα στην άκρη.

  2. Λαχανικά & μπαχαρικά
    Στην ίδια κατσαρόλα, πρόσθεσε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα καρότα. Σόταρέ τα 6‑7 λεπτά έως να μαραθούν.
    Πρόσθεσε τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο, την κανέλα και τα φύλλα δάφνης και ανακάτεψε για 2‑3 λεπτά.

  3. Σβήσιμο με κρασί
    Ρίξε το κόκκινο κρασί και άφησέ το να εξατμιστεί για 1‑2 λεπτά μέχρι να εξαφανιστεί το αλκοόλ.

  4. Σάλτσα & μαγείρεμα
    Πρόσθεσε την ντομάτα (τριμμένη ή έτοιμη), αλάτι, πιπέρι και νερό ή ζωμό ώστε να καλυφθεί καλά το κρέας. Τοποθέτησε τον κόκορα ξανά στην κατσαρόλα.
    Μαγείρεψε σε χαμηλή φωτιά, σκεπασμένο, για περίπου 2 ώρες ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να ξεκολλά από το κόκαλο.

  5. Μακαρόνια
    Βράσε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνουν al dente. Στράγγιξέ τα και ανακάτεψε με λίγο λάδι ώστε να μην κολλήσουν.

  6. Σερβίρισμα
    Σέρβιρε τα μακαρόνια σε πιάτα και ρίξε πάνω τη σάλτσα με τα κομμάτια του κόκορα. Προαιρετικά, πρόσθεσε τριμμένο κεφαλοτύρι ή ακόμα και λίγη κανέλα για άρωμα.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x