Υλικά
Για τα κολοκυθάκια
3 μεγάλα κολοκυθάκια
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι (ή ρίγανη/μπούκοβο)
Αλάτι, πιπέρι
Για τον κιμά
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη + 1 στικ κανέλας + 1 φύλλο δάφνης
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
300 γρ. χυμό ντομάτας + 100 γρ. κόκκινο κρασί + 300 γρ. νερό
⅓ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
70 γρ. βούτυρο
70 γρ. αλεύρι
500 γρ. γάλα
Μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι
2 κρόκους αυγών
50 γρ. τριμμένο τυρί (τύπου mix)
Για το φινίρισμα
100 γρ. τριμμένο τυρί + λίγο μαϊντανό για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 °C με αέρα.
Κολοκυθάκια: Κόβεις στη μέση, αδειάζεις την ψίχα (κρατάς για τον κιμά). Αλατοπιπερώνεις, ραντίζεις με λάδι και ρίγανη. Ψήνεις 10′.
Κιμάς: Σωτάρεις σε λίγο λάδι το κρεμμύδι, προσθέτεις κιμά και μπαχαρικά. Ρίχνεις πελτέ, σκόρδο, ζάχαρη, σβήνεις με κρασί. Προσθέτεις χυμό ντομάτας + νερό, μαϊντανό, σιγοβράζεις χωρίς καπάκι ~20′ να δέσει.
Μπεσαμέλ: Λιώνεις βούτυρο, ρίχνεις αλεύρι, ανακατεύεις. Σιγά-σιγά ρίχνεις γάλα, ανακατεύεις μέχρι να πήξει. Αφήνεις λίγο να κρυώσει, προσθέτεις κρόκους, μοσχοκάρυδο και τυρί.
Στήσιμο: Γεμίζεις τα κολοκυθάκια με κιμά, καλύπτεις με μπεσαμέλ και πασπαλίζεις το υπόλοιπο τυρί.
Ψήσιμο: Ψήνεις ακόμη ~20′, μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρισμα: Βάζεις από πάνω ψιλοκομμένο μαϊντανό.

