Υλικά (για 5 πίτες)
-
Ζύμη:
• 500 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 κ.σ. τσικουδιά ή τσίπουρο
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• ¼ κ.γ. αλάτι
• ~240 ml χλιαρό νερό, όσο χρειαστεί για μαλακή ζύμη -
Γέμιση:
• Ένα μεγάλο μάτσ. μάραθος, ψιλοκομμένος
• 1 φλ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (και με το πράσινο μέρος)
• ½ φλ. σπανάκι ή σέσκουλα (προαιρετικά) ή περισσότερο μάραθο/άνηθο
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι -
Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι αν χρειαστεί
Eκτέλεσης
-
Ζύμη
Ανακατεύεις αλεύρι, αλάτι, λάδι. Ρίχνεις σιγά σιγά χλιαρό νερό ζυμώνοντας μέχρι να γίνει λεία, μαλακή, όχι κολλώδης.
Πλάθεις μπάλα, την σκεπάζεις και ξεκουράζεται 30′. -
Γέμιση
Βάζεις σε μπολ τέτοια κομμένα χορταρικά, τα αλατίζεις ελαφρώς, τρίβεις με τα χέρια να μαραθούν, στραγγίζεις. Προσθέτεις λάδι, πιπέρι, ανακατεύεις. -
Πλάσιμο φυλλών
Παίρνεις ζύμη, τη χωρίζεις σε 10 μικρές μπάλες. Αλευρώνεις επιφάνεια, ανοίγεις κάθε μπάλα σε φύλλο ~15 cm διάμετρο. Σκέπασε με πετσέτα να μη στεγνώσουν. -
Σύνθεση
Βάζεις 1 κ.σ. γέμιση στο κέντρο του φύλλου. Βάζεις από πάνω άλλο φύλλο. Κλείνεις περιμετρικά πατώντας. Ξαναπλαταίνεις ελαφρώς με πλάστη για ομοιόμορφη πίτα. -
Τηγάνισμα
Ζεσταίνεις αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Αν χρειάζεται, ρίχνεις λίγο λάδι. Ψήνεις κάθε πίτα 2–3′ από πλευρά, μέχρι να ροδίσει. -
Σερβίρισμα & αποθήκευση
Σερβίρεις ζεστές. Αν κρυώσουν, βάζεις σε τοστιέρα για λίγο. Μπορείς να καταψύξεις τυλιγμένες σε μεμβράνη.
Η εικόνα ανήκει στον Γιώργο Δρακόπουλο https://www.gastronomos.gr/syntagh/marathopites-toy-tiganioy/121566/
