Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Λαδόψωμο

Υλικά

  • 700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 400 ml χλιαρό νερό

  • 30 γρ νωπή μαγιά

  • ½ κ.γ. ζάχαρη

  • 1 κ.γ. αλάτι

  • 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (60 ml μέσα στη ζύμη + υπόλοιπο για το γαρνίρισμα)

  • 15 λιαστές ντομάτες, κομμένες σε μικρά κομμάτια

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο και ελαφρώς σοταρισμένο

  • Χονδρό αλάτι & θυμάρι για το πάνω μέρος του ψωμιού 

Εκτέλεση 

  1. Σοτάρισμα:
    Ζεσταίνεις 2 κ.σ. ελαιόλαδο, σοτάρεις σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, κατεβάζεις από τη φωτιά και το αφήνεις στην άκρη.

  2. Ζύμη:
    Σε μια λεκάνη βάζεις το αλεύρι και κάνεις μια λακκούβα. Εκεί διαλύεις τη μαγιά με ζάχαρη μέσα στο χλιαρό νερό. Προσθέτεις το αλάτι, 60 ml ελαιόλαδο, τις λιαστές ντομάτες και το σοταρισμένο κρεμμύδι. Ζυμώνεις μέχρι να γίνει μαλακή και ελαστική ζύμη.

  3. Πρώτη φουσκωτή:
    Σκεπάζεις τη ζύμη και την αφήνεις σε ζεστό μέρος περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

  4. Πλάσιμο:
    Χωρίζεις τη ζύμη στα δύο και πλάθεις δύο ‘λαγάνας’. Τα πας σε ταψιά με λαδόκολλα, πιέζεις την επιφάνειά τους για να δημιουργήσεις βαθουλώματα και τα καλύπτεις για 20 λεπτά ακόμα.

  5. Τελικό λάδωμα & ψήσιμο:
    Περιχύνεις με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζεις με χοντρό αλάτι και θυμάρι. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.

  6. Ξεκούραση & σερβίρισμα:
    Αφήνεις το ψωμί να κρυώσει για 10 λεπτά, μετά κόβεται και σερβίρεται .

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x