Υλικά (για 8 μερίδες)
-
Εντεράκια και συκωταριά από μικρό αρνί (ή κατσίκι)
-
2 μαρούλια, χοντροκομμένα
-
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
-
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (κρατήστε λίγο απ’ τα πράσινα φύλλα για το τέλος)
-
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
-
½ φλυτζάνι ρύζι καρολίνα
-
¼ φλ. ελαιόλαδο
-
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
1 λεμόνι
-
2 αυγά (για αυγολέμονο)
-
1 λεμόνι (χυμός για το αυγολέμονο)
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία εντέρων & συκωταριάς
-
Καθαρίστε τις συκωταριές και βγάλτε τα εντεράκια από μέσα έξω. Ξεπλύνετέ τα καλά.
-
Βάλτε τα σε μπολ, στύψτε λεμόνι και πασπαλίστε λίγο αλάτι. Ψύξτε στο ψυγείο για λίγες ώρες ή και όλη τη νύχτα — έτσι «λευκά» και τραγανά.
-
Βράστε τα εντεράκια για λίγα λεπτά, στραγγίστε, αφήστε να κρυώσουν και ψιλοκόψτε.
-
Ζεματίστε και τη συκωταριά, στραγγίστε και ψιλοκόψτε.
2. Ψήσιμο
-
Ζεστάνετε το λάδι σε κατσαρόλα, σοτάρετε τα ξερά κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα (~6–8 λεπτά).
-
Προσθέστε τα φρέσκα κρεμμυδάκια (κρατήστε λίγα φύλλα), τα ψιλοκομμένα εντεράκια και τη συκωταριά. Ανακατέψτε καλά.
-
Ρίξτε νερό ή ζωμό να σκεπαστεί το μείγμα και σιγοβράστε για 25–30 λεπτά.
-
Ρίξτε το ρύζι, τα μαρούλια, αλάτι, πιπέρι και μαγειρέψτε για περίπου 15 λεπτά. Λίγο πριν το τέλος, προσθέστε και τον άνηθο.
3. Αυγολέμονο
-
Χτυπήστε τα αυγά με το χυμό λεμονιού.
-
Στην κατσαρόλα, βγάλτε λίγο ζωμό και τον προσθέτετε σιγά σιγά στο μείγμα αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς (για να μην κόψει).
-
Κατεβάστε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά και ρίξτε το αυγολέμονο μέσα.
-
Αφήστε την κατσαρόλα σβηστή για 10 λεπτά πριν σερβίρετε, για να σταθεροποιηθεί.
Η εικόνα ανήκει στην Αργυρώhttps://www.argiro.gr/recipe/mageiritsa-pariani-tis-arguros/

