Υλικά (για 4 άτομα)
-
150 γρ. γλυκός τραχανάς
-
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
300 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
-
150 γρ. αγκινάρες με πράσο, σε φέτες (στραγγισμένες)
-
1 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 κ.σ. βούτυρο
-
½ κ.γ. μπούκοβο
-
Αλάτι κατά βούληση
-
½ lt ζωμός κοτόπουλου
-
100 γρ. τσίπουρο
-
1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
-
Σοτάρισμα λαχανικών
Ζέστανε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και πρόσθεσε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και τις αγκινάρες. Σοτάρισε για 5 λεπτά έως ότου “μαραθούν” και πάρουν χρώμα. -
Προσθήκη τραχανά
Ρίξε τον τραχανά και ανακάτεψε για 2–3 λεπτά μέχρι να βγάλει λάμψη (γυαλάδα). -
Σβήσιμο με τσίπουρο
Ρίξε το τσίπουρο και άφησε να εξατμιστεί το αλκοόλ, για περίπου 1 λεπτό. -
Μαγείρεμα
Ρύθμισε το αλάτι, το μπούκοβο και πρόσθεσε σιγά-σιγά τον ζωμό. Ανακάτευε και μαγείρευε μέχρι να “χυλώσει” (να πήξει) ο τραχανάς. -
Τελική πινελιά
Κατέβασε από τη φωτιά, πρόσθεσε το βούτυρο και τον μαϊντανό. Ανακάτεψε καλά και σέρβιρε αμέσως όσο είναι ζεστό και αφράτο.
Η εικόνα ανήκει στο Yolenis
https://www.yolenis.com/el-gr/makedonikos-traxanas-me-mpoykovo.html?srsltid=AfmBOoo_AdEMn4o8PWE5cQPbZm5oK3hsm_oNMxE50rnHEd-Y3EdKFnRz
