Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Μανιάτικο πρωτογιάχνι

Υλικά (για περίπου 4 μερίδες)

  • 1 kg κατσικάκι (σε μερίδες, με λίγο κόκαλο)

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

  • 4 πατάτες, κομμένες στα τέσσερα (κυδωνάτες)

  • 2 κ.σ. τριμμένες ντομάτες (πελτές ή έτοιμη)

  • 1 φύλλο δάφνης

  • 2–3 κόκκοι μπαχάρι

  • Αλάτι & πιπέρι

 Εκτέλεση 

  1. Προετοιμασία κρέατος
    Πλύνε και στέγνωσε τις μερίδες κατσικάκι. Αλατοπιπέρωσέ τις ελαφρά.

  2. Ρόδισμα
    Σε μεγάλη κατσαρόλα, ζέστανε το ελαιόλαδο και ρόδισε το κρέας για 6–7 λεπτά από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.

  3. Κρεμμύδι
    Πρόσθεσε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σόταρε για 4–5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα.

  4. Πελτές
    Ρίξε τον πελτέ ντομάτας κι ανακάτεψε για 1 λεπτό, να βγάλει άρωμα.

  5. Ντομάτα & μπαχαρικά
    Πολτοποίησε τις ντομάτες ή χρησιμοποίησε τριμμένη, πρόσθεσε το δαφνόφυλλο και το μπαχάρι. Στη συνέχεια κάλυψε με ζεστό νερό – τόσο ώστε να καλύπτονται τα υλικά.

  6. Μαγείρεμα
    Άφησε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, ώσπου να μαλακώσει το κρέας.

  7. Προσθήκη πατάτας
    Πρόσθεσε τις πατάτες, αλατοπιπέρωσε και ανακίνησε ελαφρά την κατσαρόλα για να πάει η σάλτσα παντού.

  8. Τελικό μαγείρεμα
    Μισοσκεπασμένο το σκεύος, άφησε να ψηθεί οι πατάτες για περίπου 25 λεπτά.

  9. Ξεκούραση
    Αφαίρεσε από τη φωτιά και άφησέ το απόλυτα σκεπασμένο για 10 λεπτά πριν σερβίρεις.

  10. Σερβίρισμα
    Σέρβιρέ το ζεστό, συνοδεύοντάς το με φρέσκια σαλάτα εποχής και καλύτερα με λίγο ψωμί ή απλές τηγανητές πατάτες

    Η εικόνα ανήκει στο γαστρονόμος Κύπρου 
    https://gastronomos.kathimerini.com.cy/gr/syntages/giortes-kai-kalesmata/%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CF%87%CE%BD%CE%B9

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x