Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Μελιτίνια Σαντορίνης

Υλικά για τη γέμιση

  • 1 κιλό μυζήθρα ανάλατη περαστή

  • 1 κιλό ζάχαρη

  • 1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη

  • 4 αυγά

  • 4 κρόκους αυγών

  • 4 βανίλιες

  • 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Υλικά για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 βανίλια

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο

  • 1/4 φλ. ρακί

  • 1/4 κ.γ. αλάτι

  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη

  • 2 κ.σ. βούτυρο μαλακό

  • 1 φλ. νερό

  • Λίγο αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

 Εκτέλεση

  1. Ζύμη: Ανακάτεψε το αλεύρι, τη βανίλια, το ελαιόλαδο, το ρακί, το αλάτι, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το νερό μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Τύλιξέ την σε μεμβράνη και άφησέ την να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

  2. Γέμιση: Χτύπησε τη μυζήθρα με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει κρέμα. Πρόσθεσε τα αυγά, τους κρόκους, τις βανίλιες και τη μαστίχα. Ανακάτεψε καλά και πρόσθεσε το αλεύρι.

  3. Συναρμολόγηση: Άνοιξε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστών. Κόψε κύκλους με διάμετρο 8-10 εκ. Βάλε μια κουταλιά γέμιση στο κέντρο κάθε κύκλου. Δίπλωσέ τους στα δύο και πίεσε τις άκρες με πιρούνι για να κλείσουν.

  4. Ψήσιμο: Τοποθέτησε τα μελιτίνια σε ταψί με λαδόκολλα και άφησέ τα να ξεκουραστούν για 15 λεπτά. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

  5. Σερβίρισμα: Άφησέ τα να κρυώσουν και σερβίρισέ τα με μέλι.

    Η εικόνα ανήκει στην Αργυρώ

    https://www.argiro.gr/recipe/melitinia-santorinis/

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x