Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Μελομακάρονα παραδοσιακά

Υλικά (για περίπου 40–70 τεμάχια)

Για τα μελομακάρονα:

  • 250 ml (1 φλ.) ελαιόλαδο

  • 250 ml (1 φλ.) ηλιέλαιο (ή μόνο ελαιόλαδο) 

  • 50 ml (¼ φλ.) κονιάκ 

  • 160 ml (⅔ φλ.) φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού 

  • 200 γρ. ζάχαρη (περίπου 1 φλ.) 

  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα + 1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο Ξύσμα από 2 μικρά πορτοκάλια (ή 1 μεγάλο)

  • 900–1000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ζυγισμένο μετά το κοσκίνισμα)

  • 2 κουτ. γλυκού baking powder

  • 1 κουτ. γλυκού σόδα (διαλυμένη στον χυμό) 

Για το σιρόπι:

  • 400 γρ. ζάχαρη

  • 400 ml νερό

  • 400 γρ. μέλι θυμαρίσιο

  • ½ λεμόνι (χυμός ή φλούδα)

  • 1 ξυλάκι κανέλας 

Γαρνίρισμα:

  • Τριμμένο καρύδι (ή φυστίκι Αιγίνης) 

Εκτέλεση

1. Προετοιμασία ζύμης

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 160 °C με αέρα. Κοσκινίζεις μαζί το αλεύρι και το baking powder. 

  2. Σε μεγάλο μπολ ρίχνεις τα λάδια, την ζάχαρη, το κονιάκ, τα μπαχαρικά και το ξύσμα και ανακατεύεις με σύρμα μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.

  3. Διαλύεις τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και την προσθέτεις στο μίγμα. Συνεχίζεις να ανακατεύεις. 

  4. Προσθέτεις σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας με το σύρμα και μετά με τα χέρια, μέχρι να γίνει μια απαλή λαδερή ζύμη – σαν μαλακή πλαστελίνη. Μην τη ζυμώσεις πολύ. 

2. Πλάσιμο & ψήσιμο

  1. Πλάθεις μερίδες ζύμης σε μπαλάκια περίπου μέγεθος καρυδιού (30–40 γρ.), πατάς ελαφρά με πιρούνι για να κάνουν σχέδια. 

  2. Βάζεις τα μελομακάρονα σε ταψιά, αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ τους. Ψήνεις για ~25–30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να στεγνώσουν καλά. 

3. Σιρόπιασμα

  1. Σε κατσαρόλα βράζεις νερό, ζάχαρη, μέλι, λεμόνι και κανέλα για ~3–6 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό. 

  2. Βάζεις τα ψημένα, κρύα μελομακάρονα σε ένα ταψί και τα περιχύνεις σταδιακά με ζεστό σιρόπι. Αφήνεις για ~20–30 δευτ. ανά πλευρά να ρουφήξουν.

  3. Τα στρώνεις σε πιατέλα και πασπαλίζεις με τριμμένο καρύδι (ή φυστίκι). 

    Η εικόνα ανήκει στην Αργυρώ

    https://www.argiro.gr/recipe/melomakarona-paradosiaka/

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x