Υλικά (για περίπου 40–70 τεμάχια)
Για τα μελομακάρονα:
-
250 ml (1 φλ.) ελαιόλαδο
-
250 ml (1 φλ.) ηλιέλαιο (ή μόνο ελαιόλαδο)
-
50 ml (¼ φλ.) κονιάκ
-
160 ml (⅔ φλ.) φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
-
200 γρ. ζάχαρη (περίπου 1 φλ.)
-
1 κουτ. γλυκού κανέλα + 1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο Ξύσμα από 2 μικρά πορτοκάλια (ή 1 μεγάλο)
-
900–1000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ζυγισμένο μετά το κοσκίνισμα)
-
2 κουτ. γλυκού baking powder
-
1 κουτ. γλυκού σόδα (διαλυμένη στον χυμό)
Για το σιρόπι:
-
400 γρ. ζάχαρη
-
400 ml νερό
-
400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
-
½ λεμόνι (χυμός ή φλούδα)
-
1 ξυλάκι κανέλας
Γαρνίρισμα:
-
Τριμμένο καρύδι (ή φυστίκι Αιγίνης)
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία ζύμης
-
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 160 °C με αέρα. Κοσκινίζεις μαζί το αλεύρι και το baking powder.
-
Σε μεγάλο μπολ ρίχνεις τα λάδια, την ζάχαρη, το κονιάκ, τα μπαχαρικά και το ξύσμα και ανακατεύεις με σύρμα μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.
-
Διαλύεις τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και την προσθέτεις στο μίγμα. Συνεχίζεις να ανακατεύεις.
-
Προσθέτεις σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας με το σύρμα και μετά με τα χέρια, μέχρι να γίνει μια απαλή λαδερή ζύμη – σαν μαλακή πλαστελίνη. Μην τη ζυμώσεις πολύ.
2. Πλάσιμο & ψήσιμο
-
Πλάθεις μερίδες ζύμης σε μπαλάκια περίπου μέγεθος καρυδιού (30–40 γρ.), πατάς ελαφρά με πιρούνι για να κάνουν σχέδια.
-
Βάζεις τα μελομακάρονα σε ταψιά, αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ τους. Ψήνεις για ~25–30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να στεγνώσουν καλά.
3. Σιρόπιασμα
-
Σε κατσαρόλα βράζεις νερό, ζάχαρη, μέλι, λεμόνι και κανέλα για ~3–6 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό.
-
Βάζεις τα ψημένα, κρύα μελομακάρονα σε ένα ταψί και τα περιχύνεις σταδιακά με ζεστό σιρόπι. Αφήνεις για ~20–30 δευτ. ανά πλευρά να ρουφήξουν.
-
Τα στρώνεις σε πιατέλα και πασπαλίζεις με τριμμένο καρύδι (ή φυστίκι).
Η εικόνα ανήκει στην Αργυρώ

