Συνταγή για παραδοσιακά ντολμαδάκια:
Υλικά:
- 1 κιλό ντομάτες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι ρύζι
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μέντα
- Λεμόνια
- Για φύλλα: τοπικά είναι προτιμητέο να χρησιμοποιηθούν φύλλα από δένδρα σαν το πεύκο ή την τριανταφυλλιά.
Εκτέλεση:
- Ξεφλουδίστε τις ντομάτες και κόψτε την κορυφή τους.
- Ξεφλουδίστε τα φύλλα από το δένδρο και πλύντε τα καλά.
- Ανακατέψτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ρύζι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο και τη μέντα σε ένα μπολ.
- Βάλτε ένα φύλο δένδρου σε ένα επίπεδο επιφανειακό σημείο και τοποθετήστε λίγο από το μείγμα στο κέντρο.
- Αναδιπλώστε τη βάση πάνω από το μείγμα και κυλήστε το προς τα πάνω.
- Τοποθετήστε τα ντολμαδάκια σε μια κατσαρόλα, η μια δίπλα στην άλλη, με τις ραφτές πλευρές τους στο κάτω μέρος.
- Απλώστε ένα λεπτό στρώμα ντομάτας στην κορυφή τους.
- Προσθέστε αρκετό νερό για να καλύψετε τα ντολμαδάκια και τα προαιρετικά λεμόνια.
- Βράστε σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά μέχρι το νερό να απορροφηθεί και το ρύζι να είναι μαγειρεμένο.
- Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε τα ντολμαδάκια να κρυώσουν πριν τα σερβίρετε.
