Συνταγή παραδοσιακής σπανακόπιτας:
Υλικά:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτα (συνήθως 450 γραμμάρια)
- 1 κιλό φρέσκο σπανάκι, ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 φούντα λάδι
- 1/2 φλιτζάνι μανιτάρια, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
- 200 γραμμάρια φέτα, τριμμένη
- 3 αυγά
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε το σπανάκι, τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια (αν χρησιμοποιείτε), τη φέτα, τα αυγά, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι.
- Απλώστε ένα φύλλο κρούστας σε ένα ταψί και πιέστε το καλά στο κάτω μέρος και στις πλευρές του ταψιού.
- Αλείψτε όλο το φύλλο με λάδι (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πινέλο).
- Τοποθετήστε άλλο ένα φύλλο κρούστας στο ταψί και ξαναλείψτε με λάδι.
- Επαναλάβετε τη διαδικασία για άλλα 3-4 φύλλα κρούστας.
- Απλώστε το μείγμα με το σπανάκι πάνω από τα φύλλα κρούστας.
- Ανοίξτε άλλα 3-4 φύλλα κρούστας και τα τοποθετήστε από πάνω από το μείγμα, πιέστε γύρω για να σφραγίσετε τη σπανακόπιτα.
- Ανοίξτε και ελαφρώς αλείψτε με λάδι την κορυφή.
- Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
