Υλικά
500 g αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 g βούτυρο (μαλακό)
2 φλιτζάνια ζάχαρη
6 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ φλιτζάνι κονιάκ
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
2 κουτ. γλυκού μαχλέπι (τριμμένο)
1 κουταλάκι αλάτι
1 φλιτζάνι χοντροκομμένα αμύγδαλα ψημένα
Φλουρί
(προαιρετικά: άχνη ζάχαρης για πασπάλισμα)
Εκτέλεση
Προετοιμασία: Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170 °C με θερμό αέρα ή αντιστάσεις.
Ανάμιξη αλευριού: Κοσκινίζεις το αλεύρι μαζί με το μπέικιν.
Κρέμα βουτύρου: Χτυπάς το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να γίνει αφράτο.
Προσθήκη κρόκων: Ρίχνεις έναν‑έναν τους κρόκους μέχρι να ενσωματωθούν.
Αρώματα & υγρά: Προσθέτεις το ξύσμα, μαχλέπι, βανίλια, γάλα και κονιάκ.
Μαρέγκα: Σε καθαρό μπολ, χτυπάς τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
Ολοκλήρωση: Ανακατεύεις εναλλάξ (λίγο αλεύρι – λίγη μαρέγκα) στο μείγμα με απαλές κινήσεις, ώστε να μείνει αφράτο.
Τέλος με αμύγδαλα: Ρίχνεις τα αμύγδαλα και ανακατεύεις απαλά.
Ψήσιμο: Βουτυρώνεις ένα ταψί (30 εκ.), στρώνεις αντικολλητικό χαρτί και αδειάζεις το μείγμα.
Φλουρί: Βάζεις το φλουρί για τύχη!
Ψήσιμο: Ψήνεις περίπου 55–60 λεπτά. Ελέγχεις με μαχαίρι: αν βγαίνει καθαρό, είναι έτοιμη.
Αφήνεις να κρυώσει: Βγάζεις τη βασιλόπιτα, την αφήνεις 10 λεπτά στο ταψί και μετά σε σχάρα μέχρι να κρυώσει.
Φινίρισμα: Πασπαλίζεις με άχνη (προαιρετικά και φίλε αμυγδάλου).

