Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Παραδοσιακή βασιλόπιτα

Υλικά

  • 500 g αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

  • 250 g βούτυρο (μαλακό)

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη

  • 6 αυγά

  • 1 φλιτζάνι γάλα

  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

  • ½ φλιτζάνι κονιάκ

  • Ξύσμα 1 πορτοκαλιού

  • 2 κουτ. γλυκού μαχλέπι (τριμμένο)

  • 1 κουταλάκι αλάτι

  • 1 φλιτζάνι χοντροκομμένα αμύγδαλα ψημένα

  • Φλουρί

  • (προαιρετικά: άχνη ζάχαρης για πασπάλισμα)

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία: Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170 °C με θερμό αέρα ή αντιστάσεις.

  2. Ανάμιξη αλευριού: Κοσκινίζεις το αλεύρι μαζί με το μπέικιν.

  3. Κρέμα βουτύρου: Χτυπάς το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να γίνει αφράτο.

  4. Προσθήκη κρόκων: Ρίχνεις έναν‑έναν τους κρόκους μέχρι να ενσωματωθούν.

  5. Αρώματα & υγρά: Προσθέτεις το ξύσμα, μαχλέπι, βανίλια, γάλα και κονιάκ.

  6. Μαρέγκα: Σε καθαρό μπολ, χτυπάς τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.

  7. Ολοκλήρωση: Ανακατεύεις εναλλάξ (λίγο αλεύρι – λίγη μαρέγκα) στο μείγμα με απαλές κινήσεις, ώστε να μείνει αφράτο.

  8. Τέλος με αμύγδαλα: Ρίχνεις τα αμύγδαλα και ανακατεύεις απαλά.

  9. Ψήσιμο: Βουτυρώνεις ένα ταψί (30 εκ.), στρώνεις αντικολλητικό χαρτί και αδειάζεις το μείγμα.

  10. Φλουρί: Βάζεις το φλουρί για τύχη!

  11. Ψήσιμο: Ψήνεις περίπου 55–60 λεπτά. Ελέγχεις με μαχαίρι: αν βγαίνει καθαρό, είναι έτοιμη.

  12. Αφήνεις να κρυώσει: Βγάζεις τη βασιλόπιτα, την αφήνεις 10 λεπτά στο ταψί και μετά σε σχάρα μέχρι να κρυώσει.

  13. Φινίρισμα: Πασπαλίζεις με άχνη (προαιρετικά και φίλε αμυγδάλου).

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x