Υλικά
-
Για το κέικ:
-
500 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
-
100 γρ. τριμμένα αμύγδαλα
-
75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 κουταλιά σούπας ξηρή μαγιά
-
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
-
1 πρέζα αλάτι
-
2 κουταλιές σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
-
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα (προαιρετικά)
-
40 γρ. βούτυρο
-
80 γρ. σπορέλαιο
-
80 γρ. ελαιόλαδο
-
180 γρ. νερό
-
-
Για το σιρόπι:
-
500 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
-
200 γρ. νερό
-
1 κουταλιά σούπας ανθόνερο
-
Φλούδες από 1 λεμόνι
-
Χυμός από ½ λεμόνι
-
-
Για τη σύνθεση:
-
50 γρ. αμύγδαλα
-
Εκτέλεση
-
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τα τριμμένα αμύγδαλα, το αλεύρι, τη μαγιά, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαστίχα (αν χρησιμοποιούμε).
-
Σε άλλο μπολ, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο και το νερό.
-
Σιγά-σιγά, προσθέτουμε τα υγρά στο μείγμα των στερεών υλικών και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.
-
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και το ισιώνουμε στην επιφάνεια.
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε το σάμαλι για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
-
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, τις φλούδες λεμονιού και τον χυμό λεμονιού για 10 λεπτά.
-
Αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού και προσθέτουμε το ανθόνερο.
-
Μόλις το σάμαλι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.
-
Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει ελαφρώς πριν το σερβίρουμε.
Η εικόνα ανήκει στην Αργυρώ

