Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Παραδοσιακό σάμαλι

Υλικά

  • Για το κέικ:

    • 500 γρ. ψιλό σιμιγδάλι

    • 100 γρ. τριμμένα αμύγδαλα

    • 75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

    • 1 κουταλιά σούπας ξηρή μαγιά

    • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

    • 1 πρέζα αλάτι

    • 2 κουταλιές σούπας κρυσταλλική ζάχαρη

    • 1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα (προαιρετικά)

    • 40 γρ. βούτυρο

    • 80 γρ. σπορέλαιο

    • 80 γρ. ελαιόλαδο

    • 180 γρ. νερό

  • Για το σιρόπι:

    • 500 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

    • 200 γρ. νερό

    • 1 κουταλιά σούπας ανθόνερο

    • Φλούδες από 1 λεμόνι

    • Χυμός από ½ λεμόνι

  • Για τη σύνθεση:

 Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τα τριμμένα αμύγδαλα, το αλεύρι, τη μαγιά, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαστίχα (αν χρησιμοποιούμε).

  2. Σε άλλο μπολ, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο και το νερό.

  3. Σιγά-σιγά, προσθέτουμε τα υγρά στο μείγμα των στερεών υλικών και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.

  4. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και το ισιώνουμε στην επιφάνεια.

  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε το σάμαλι για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

  6. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, τις φλούδες λεμονιού και τον χυμό λεμονιού για 10 λεπτά.

  7. Αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού και προσθέτουμε το ανθόνερο.

  8. Μόλις το σάμαλι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.

  9. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει ελαφρώς πριν το σερβίρουμε.

    Η εικόνα ανήκει στην Αργυρώ

    https://www.argiro.gr/recipe/samali-me-mastixa/

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x