Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Παριανή φουσκωτή

Υλικά για 2 φουσκωτές

  • 1 kg αλεύρι σκληρό για ψωμί

  • 50 γρ φρέσκια μαγιά (2 κύβους)

  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι

  • 640 γρ χλιαρό νερό

  • 200 γρ κεφαλοτύρι σε κυβάκια

  • 2 κουταλιές σουσάμι

Εκτέλεση   

  1.  Διάλεξε και ενεργοποίησε τη μαγιά: Διαλύεις τη μαγιά σε λίγη    ζάχαρη και χλιαρό νερό, αφήνεις 10′ να αφρίσει.
  2. Ανάμιξη υλικών: Σε λεκάνη ρίχνεις το αλεύρι, προσθέτεις τη μαγιά και το υπόλοιπο νερό. Ανακατεύεις με το χέρι.

  3. Ζύμωμα: Πασπαλίζεις αλάτι και ζυμώνεις για 10′ μέχρι να γίνει ζύμη που δεν κολλάει. Αν κολλάει, πρόσθεσε λίγο αλεύρι.

  4. Προσθήκη τυριού: Απλώνεις τη ζύμη σαν χοντρό φύλλο, ρίχνεις μέσα τα κυβάκια τυριού, κλείνεις τη ζύμη ξανά σε μπάλα και ζυμώνεις λίγο.

  5. Στάδιο φουσκώματος: Βάζεις τη ζύμη σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ, σκεπάζεις με μεμβράνη ή πετσέτα, και την αφήνεις να διπλασιαστεί σε όγκο (1–1,5 ώρα).

  6. Διαμόρφωση: Αφού φουσκώσει, χωρίζεις τη ζύμη σε δύο μέρη. Λαδώνεις ελαφρά το ταψί, βάζεις το πρώτο κομμάτι, πλαταίνεις με τα δάχτυλα σε μακρόστενο σχήμα ύψους 1,5–2 εκ.

  7. Τελειώματα: Με τα δάχτυλα κάνεις βαθουλώματα πάνω στη ζύμη, ψεκάζεις με λίγες σταγόνες νερό κι απλώνεις σουσάμι πάνω. Κάνεις το ίδιο με το δεύτερο κομμάτι.

  8. Δεύτερο φούσκωμα: Σκεπάζεις τις φουσκωτές με πετσέτα και τις αφήνεις 30′ να φουσκώσουν πιο πολύ.

  9. Ψήσιμο: Προθερμαίνεις τον φούρνο στις αντιστάσεις, τελευταίο ράφι, 170 °C και ψήνεις για 35–40′ μέχρι να ροδίσουν.

  10. Σερβίρισμα: Τρώγονται ζεστές, είναι πιο νόστιμες έτσι.

Η εικόνα ανήκει στην Αργυρώ

https://www.argiro.gr/recipe/pariani-fouskoti/

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x