Υλικά (για 3 κιλά περγαμόντα)
-
3 κιλά περγαμόντα μεσαίου μεγέθους
-
3 κιλά ζάχαρη
-
1 κιλό γλυκόζη (προαιρετικά)
-
Χυμός από 1 λεμόνι
Διαδικασία
1. Προετοιμασία φρούτων
-
Πλύνε τα περγαμόντα με κρύο νερό.
-
Τρίψε την κίτρινη φλούδα με τρίφτη.
-
Αφαίρεσε μια στρογγυλή φέτα από την περιοχή του κοτσανιού κάθε περγαμόντου.
-
Άδειασε το εσωτερικό του φρούτου με κουτάλι (μπορείς να το κάνεις και μετά τον πρώτο βρασμό).
2. Ξεπίκρισμα
-
Βάλε τα άδεια φρούτα σε κατσαρόλα με κρύο νερό και άναψε δυνατή φωτιά.
-
Όταν βράσουν, μέτρα 10 λεπτά και σβήσε τη φωτιά.
-
Άλλαξε το νερό με φρέσκο και άφησέ τα μέσα για 12 ώρες.
-
Την επόμενη μέρα, άλλαξε το νερό δύο φορές (πρωί και βράδυ).
-
Την τρίτη μέρα, δοκίμασε τη φλούδα για να δεις αν έχει ξεπικρίσει. Αν χρειάζεται, επανέλαβε τη διαδικασία με φρέσκο νερό.
3. Σιρόπιασμα
-
Αφού ολοκληρωθεί το ξεπίκρισμα, βάλε τα φρούτα σε σουρωτήρι και άφησέ τα να στραγγίσουν.
-
Τοποθέτησέ τα σε κατσαρόλα και πρόσθεσε τη ζάχαρη.
-
Άφησέ τα 8-12 ώρες να μαριναριστούν.
-
Βάλε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και άφησέ τα να βράσουν μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να σχηματιστεί ένα σιρόπι (περίπου 10-15 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός).
-
Δοκίμασε με πιρούνι αν τα φρούτα έχουν μαλακώσει. Αν είναι σκληρά, συνέχισε το βράσιμο.
-
Όταν μαλακώσουν και γίνουν διάφανα, αποσύρουμε από τη φωτιά.
-
Βγάλε τα φρούτα από την κατσαρόλα και άφησέ τα να στραγγίσουν.
-
Επανάφερε την κατσαρόλα με το σιρόπι σε μέτρια φωτιά και βράσε έως ότου δέσει καλά.
-
Πρόσθεσε τη γλυκόζη και άφησε το σιρόπι να βράσει για 2-3 λεπτά.
-
Σβήσε τη φωτιά και πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού.
-
Επέστρεψε τα φρούτα στο καυτό δεμένο σιρόπι και άφησέ τα για μία μέρα να κρυώσουν.
4. Στέγνωμα
-
Βγάλε τα φρούτα από το σιρόπι και άφησέ τα 1-2 μέρες στον σβηστό φούρνο πάνω στη σχάρα, με ένα ταψάκι από κάτω για να στάζει το σιρόπι.
-
Όταν στεγνώσουν, τύλιξέ τα σε μεμβράνη και θα διατηρηθούν για αρκετούς μήνες.
Η εικόνα ανήκει στην Χριστίνα Γεωργιάδου
https://www.gastronomos.gr/syntagh/pergamonto-gklase-apo-tin-kerkyra/310554/

