Υλικά για τη ζύμη
-
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1/2 κούπα ελαιόλαδο (όχι βούτυρο, μην το χαλάσουμε)
-
1 κούπα νερό
-
1/2 κ.γ. αλάτι
-
1/2 κούπα κορν φλάουρ (για το άνοιγμα των φύλλων)
-
1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
-
4 κ.σ. ζάχαρη
-
2 κ.σ. κανέλα
Υλικά για το σιρόπι
-
1 1/2 κούπα νερό
-
2 κούπες ζάχαρη
-
1 κούπα μέλι
-
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
-
Φτιάξε το σιρόπι: Βράσε το νερό με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά. Πρόσθεσε το λεμόνι, αφαίρεσε από τη φωτιά και ρίξε το μέλι. Ανακάτεψε καλά και άφησέ το στην άκρη.
-
Ζύμωσε τη ζύμη: Ανακάτεψε το αλεύρι με το αλάτι. Πρόσθεσε το ελαιόλαδο και τρίψε το με τα χέρια μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα. Πρόσθεσε το νερό και ζύμωσε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Αν κολλάει, πρόσθεσε λίγο αλεύρι. Κάλυψε με μεμβράνη και άφησέ τη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
-
Άνοιξε τα φύλλα: Χώρισε τη ζύμη σε 4 μέρη. Άνοιξε κάθε μέρος σε λεπτό φύλλο, πασπαλίζοντας με κορν φλάουρ για να μην κολλάει.
-
Συναρμολόγησε την πλατσέντα: Τοποθέτησε το πρώτο φύλλο σε λαδωμένο ταψί. Πασπάλισε με καρύδια, ζάχαρη και κανέλα. Επανάλαβε με τα υπόλοιπα φύλλα, προσθέτοντας τη γέμιση σε κάθε στρώση.
-
Ψήσιμο: Περιχύνεις με ελαιόλαδο και ψήνεις στους 180°C για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
-
Σιρόπιασε: Μόλις βγάλεις την πλατσέντα από το φούρνο, ρίξε το κρύο σιρόπι πάνω της. Άφησέ την να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει.
Η εικόνα ανήκει στον Γιώργο Τσούλη
https://www.giorgostsoulis.com/syntages/siropiasta-gluka/platsenta-lesvou
