Υλικά (για 4 μερίδες)
400 g ρύζι Καρολίνα
Συνολικά ~100 g αποξηραμένα μανιτάρια (porcini, βασιλομανίταρα, μορχέλλα)
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
100 ml λευκό κρασί
Νερό από το μούλιασμα των μανιταριών
100 g βούτυρο, σε κύβους
150 g γραβιέρα, τριμμένη
Αλάτι & πιπέρι
Μαϊντανός ψιλοκομμένος (για το γαρνίρισμα)
Εκτέλεση
Μουλιάστε τα μανιτάρια σε χλιαρό νερό για ~15 λεπτά. Κρατήστε το νερό και ψιλοκόψτε τα μανιτάρια.
Σοτάρετε σε δυνατή φωτιά το λάδι. Ρίξτε τα μανιτάρια και σοτάρετε μέχρι να γυαλίσουν, προσθέστε το κρεμμύδι και συνεχίστε το σοτάρισμα έως ότου μαλακώσει .
Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε καλά για να καλυφθεί με το λάδι και τα υγρά.
Σβήστε με το κρασί και αφήστε το για 1–2 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ .
Σταδιακά ρίχνετε νερό από τα μανιτάρια (ή ζωμό αν έχετε), κάθε φορά μόνο όση χρειάζεται μέχρι να “τραβηχτεί” από το ρύζι. Συνεχίστε για ~18 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά .
Όταν σχεδόν “τραβηχτεί” όλο το υγρό, κατεβάστε από τη φωτιά και ρίξτε το βούτυρο, τη γραβιέρα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά να γίνει το ριζότο κρεμώδες.
Σερβίρετε ζεστό σε ρηχό πιάτο και πασπαλίστε με φρέσκο μαϊντανό.
