Υλικά
Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 ml ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξίδι
40 ml ρακή
300 ml χλιαρό νερό
Αλάτι
(Εναλλακτικά, 2 έτοιμα φύλλα κουρού)
Για τη γέμιση:
1.300 κιλά σέσκουλα (ή ανάμεικτα χόρτα)
1 μεγάλο πράσο (λευκό και τρυφερό μέρος)
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
½ ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι άνηθο
100 ml ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ρύζι (πλυμένο και στραγγισμένο)
150 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μέλι (προαιρετικά, για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
1. Ζύμη:
Ανακάτεψε το αλεύρι με το αλάτι σε μια λεκάνη.
Πρόσθεσε το ξίδι, τη ρακή και το χλιαρό νερό λίγο-λίγο, ανακατεύοντας με πιρούνι.
Πρόσθεσε το ελαιόλαδο και ζύμωσε μέχρι να αποκτήσεις μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει.
Άφησε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα (ή όλη τη νύχτα στο ψυγείο).
2. Γέμιση:
Σε μια κατσαρόλα, ζέστανε το ελαιόλαδο και σοτάρισε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
Πρόσθεσε το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα χόρτα και τα μυρωδικά. Σοτάρισε για 2-3 λεπτά.
Πρόσθεσε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι. Σοτάρισε για 1 λεπτό.
Αφαίρεσε από τη φωτιά και άφησε τη γέμιση να κρυώσει.
3. Συναρμολόγηση:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C.
Άνοιξε τη ζύμη σε δύο φύλλα: το ένα για τον πάτο και το άλλο για το κάλυμμα.
Λάδωσε ένα ταψί διαμέτρου 38-40 εκ. και στρώσε το πρώτο φύλλο, αφήνοντας να περισσεύει στις άκρες.
Άπλωσε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στο φύλλο.
Σκέπασε με το δεύτερο φύλλο και ενώνεις τις άκρες, πατώντας τις με τα δάχτυλα.
Χάραξε την επιφάνεια της πίτας και ψήσε στους 180°C για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρισμα:
Αν θέλεις, περιχύνεις την πίτα με μέλι και πασπαλίζεις με σουσάμι πριν το σερβίρισμα.

