Υλικά
Για τον κιμά:
-
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
-
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 κ.σ. ζάχαρη
-
1 κ.σ. θυμάρι
-
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
-
400 γρ. κονκασέ ντομάτας
-
1 κ.γ. κανέλα
-
2 κύβους βοδινού
-
Αλάτι και πιπέρι
-
Μαϊντανό (προαιρετικά)
Για τη μπεσαμέλ:
-
100 γρ. βούτυρο
-
100 γρ. αλεύρι
-
1 λίτρο γάλα
-
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
-
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
Για τα ζυμαρικά:
-
500 γρ. ζυμαρικά (π.χ. πένες ή ζιτι)
-
30 ml ελαιόλαδο
-
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
-
Θυμάρι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
-
Σε τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το θυμάρι μέχρι να καραμελώσουν.
-
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
-
Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
-
Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
-
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
-
Προσθέτουμε την κονκασέ ντομάτας, την κανέλα και τους κύβους βοδινού.
-
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά (10-20 λεπτά).
-
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μαϊντανό (προαιρετικά).
Για τη μπεσαμέλ:
-
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
-
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα για 2-3 λεπτά.
-
Προσθέτουμε το γάλα σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.
-
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μοσχοκάρυδο.
-
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα.
Για τα ζυμαρικά:
-
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.
-
Στραγγίζουμε και ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο.
-
Προσθέτουμε τη μισή γραβιέρα και θυμάρι (προαιρετικά).
Συναρμολόγηση:
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αέρα).
-
Σε λαδωμένο ταψί, στρώνουμε τα ζυμαρικά.
-
Απλώνουμε τον κιμά πάνω από τα ζυμαρικά.
-
Καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ.
-
Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα.
-
Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
-
Αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά πριν σερβίρουμε.


