Υλικά (για ταρτιέρα 22–24 εκ.)
Για τη ζύμη:
270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (plus 2–3 κουτάλες για αλεύρωμα)
180 γρ. αγελαδινό παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
1 αυγό
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλιά φρέσκο γάλα (κρύο)
¼ κουταλάκι αλάτι
Για τη γέμιση:
100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
150 γρ. φέτα (λιωμένη με πιρούνι) – ή συνολικά 250 g γαλοτύρι
150 γρ. μανούρι (ή άλλο απαλό λευκό τυρί)
150 γρ. ξινομυζήθρα (ή άλλα μαλακά λευκά τυριά)
3 κουταλιές χυμός λεμονιού
3 κουταλιές ούζο (εναλλακτικά γάλα με λίγο γλυκάνισο για άρωμα)
Εκτέλεση
1. Ζύμη
Σε μπολ ανακατεύεις το αλεύρι με το αλάτι και το βούτυρο, μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα.
Προσθέτεις το αυγό, τη ζάχαρη και το γάλα. Ζυμώνεις λίγο μέχρι να γίνει μαλακή ομοιογενής ζύμη.
Την τυλίγεις με μεμβράνη και την αφήνεις στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
2. Γέμιση
Ανακατεύεις όλα τα τυριά μαζί με το γιαούρτι, τον χυμό λεμονιού και το ούζο (ή αρωματικό γάλα).
Ανακατεύεις καλά μέχρι να γίνει λείο μείγμα.
3. Συναρμολόγηση
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190 °C (στον αέρα ή αντιστάσεις).
Ανοίγεις τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα.
Την στρώνεις στην ταρτιέρα, κοπανάς (τρυπάς) τη βάση με πιρούνι.
Ψήνεις για 12–15 λεπτά (προ-ψησίματος, blind bake). Ιδανικά βάζεις λίγο χαρτί και βάρος (π.χ. όσπρια).
Βγάζεις από τον φούρνο, ρίχνεις τη γέμιση πάνω και συνεχίζεις για 20–25 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά.

