Υλικά
Για το φύλλο
-
350 g αλεύρι
-
200 g χλιαρό νερό
-
¼ κ.γ. αλάτι
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 κ.σ. ξύδι
-
Επιπλέον αλεύρι (για άνοιγμα)
-
Λίγο ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
Για τη γέμιση
-
700 g χόρτα (τσιγαρολάχανα, σπανάκι κ.ά.)
-
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
-
3 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο
-
3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
Αλάτι & πιπέρι
-
100 g κατσικίσιο τυρί ή φέτα
Εκτέλεση
1. Ζύμη
-
Βάζεις σε μπολ το νερό, αλάτι, λάδι και ξύδι.
-
Προσθέτεις αλεύρι λίγο‑λίγο, ανακατεύεις με κουτάλι.
-
Ζυμώνεις λίγα λεπτά μέχρι να γίνει λεία και μαλακή ζύμη.
-
Σκεπάζεις και αφήνεις 1 ώρα να ξεκουραστεί.
2. Γέμιση
-
Πλένεις και ψιλοκόβεις τα χόρτα + κρεμμύδια + μάραθο.
-
Ζεσταίνεις λάδι σε κατσαρόλα, ρίχνεις τα χορταρικά και σοτάρεις για 3–4 λεπτά μέχρι να μικρύνουν.
-
Αλατοπιπερώνεις. Στραγγίζεις καλά ώστε να μη βγαίνει νερό.
-
Ανακατεύεις με την φέτα μόλις κρυώσει η γέμιση.
3. Συναρμολόγηση
-
Χωρίζεις τη ζύμη σε δύο μέρη.
-
Σε αλευρωμένο τραπέζι ανοίγεις λεπτό φύλλο.
-
Κόβεις το φύλλο σε 6 κομμάτια σταυρωτά.
-
Αλείφεις κάθε κομμάτι με ένα λεπτό στρώμα λάδι.
-
Βάζεις 2 κ.σ. γέμιση στη μία πλευρά.
-
Βρέχεις τις άκρες, διπλώνεις σαν φάκελο και πιέζεις να κλείσουν.
-
Αφαιρείς το περιττό αλεύρι.
4. Τηγάνισμα
-
Ζεσταίνεις ελαιόλαδο (μέτρια φωτιά).
-
Τηγανίζεις τα τσαΐτια ~3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
-
Βάζεις σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.
Η εικόνα ανήκει στον Γιώργο Τσούληhttps://www.giorgostsoulis.com/syntages/pites-tartes/tsaitia-lakonias

