Υλικά (για 2 μεσαία τσουρέκια)
125 γρ βούτυρο αγελάδος
200 γρ θυμαρίσιο μέλι
200 γρ πλήρες γάλα
1 αυγό + 1 κρόκο αυγού (για τη ζύμη)
2 φακελάκια ξηρή μαγιά (ή 2 κύβους φρέσκια)
550 γρ αλεύρι για τσουρέκι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη
¼ κ.γ. μαστίχα
Επίσης: ένας επιπλέον κρόκος για το άλειμμα και λίγο λιωμένο βούτυρο για το πλάσιμο
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία υγρών
Χτυπήστε το αυγό και τον κρόκο με ένα πιρούνι, και αφήστε τα στην άκρη.
Λιώστε το βούτυρο σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέστε το μέλι και ανακατέψτε να αραιώσει. Αποσύρετε από τη φωτιά.
Ρίξτε το γάλα και τα αυγά, ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να κρυώσει ελαφρά.
2. Ζύμωμα
Σε μεγάλη λεκάνη βάλτε το αλεύρι, τη μαγιά και τα μπαχαρικά (μαχλέπι και μαστίχα), ανακατεύοντας.
Κάντε λακκούβα στο κέντρο και ρίξτε τα υγρά υλικά εκεί.
Ανακατέψτε με κουτάλι από μέσα προς τα έξω έως ότου δημιουργηθεί μια κολλώδης ζύμη.
Σκεπάστε τη λεκάνη και αφήστε τη ζύμη για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να φουσκώσει.
Μεταφέρετε τη λεκάνη στο ψυγείο και αφήστε τη ζύμη για όλη τη νύχτα για να ωριμάσει και να διπλασιαστεί.
3. Πλάσιμο και ψήσιμο
Την επόμενη μέρα, βουτυρώστε τα χέρια σας και την επιφάνεια εργασίας.
Βγάλτε τη ζύμη, ξεφουσκώστε την απαλά ζυμώνοντας με τα χέρια.
Αφήστε τη ζύμη 40 λεπτά να ξεκουραστεί σκεπασμένη.
Χωρίστε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και πλάστε 2 μεσαία τσουρέκια (π.χ. κοτσίδες ή στρογγυλά).
Τοποθετήστε τα σε ταψί με λαδόκολλα, σκεπάστε και αφήστε να φουσκώσουν ξανά σε θερμοκρασία δωματίου.
4. Φινίρισμα – Ψήσιμο
Αλείψτε τα τσουρέκια με τον επιπλέον κρόκο αυγού (ανακατεμένο με λίγο νερό).
Περιμένετε 10 λεπτά να “τεντώσουν”.
Ψήστε σε φούρνο στους 180 °C (αντιστάσεις) στην κάτω σχάρα για περίπου 35 λεπτά ή στον αέρα στους 160‑170 °C για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά
Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς πριν τα τυλίξετε με διαφανή μεμβράνη για μαλακό αποτέλεσμα.

