Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Ξεροτήγανα Κρήτης

Υλικά

  • Για τη ζύμη:

    • ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο

    • 1¼ φλιτζάνι νερό

    • 2 κουταλιές ρακή (ή τσικουδιά)

    • λίγες σταγόνες λεμόνι

    • περίπου 4 φλ. σκληρό αλεύρι (και λίγη ακόμη για το άνοιγμα)

  • Λάδι για το τηγάνισμα

  • Για το σιρόπι:

    • 1 φλιτζάνι ζάχαρη

    • 1½ φλιτζάνι μέλι θυμαρίσιο

    • 1 ξυλάκι κανέλα

    • λίγες σταγόνες λεμόνι

  • Για το σερβίρισμα (προαιρετικά):

    • καβουρδισμένο σουσάμι, κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια για πασπάλισμα 

Εκτέλεση 

1. Ζύμη

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύεις το λάδι, το νερό, τη ρακή, τον χυμό λεμονιού και το αλάτι.

  2. Προσθέτεις σιγά‑σιγά το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που να μην κολλά στα χέρια, αρκετά σταθερή.

  3. Σκεπάζεις και την αφήνεις να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.

2. Άνοιγμα φύλλων & σχηματισμός

  1. Χωρίζεις τη ζύμη σε μικρές μπάλες (όχι πολύ μεγάλες).

  2. Ανοίγεις κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο με μηχανή ζυμαρικών ή χέρι, προσθέτοντας λίγο αλεύρι για να μην κολλά.

  3. Κόβεις λωρίδες 3–4 εκ. και τυλίγεις σε λουλούδι γύρω από πιρούνι ή με τα χέρια, δημιουργώντας ένα χαλαρό ροζέ σχέδιο .

3. Τηγάνισμα

  1. Ζεσταίνεις αρκετό ελαιόλαδο (ή φυτίνη) σε μέτρια φωτιά – μην το κάνεις πολύ δυνατά ώστε να μην καούν.

  2. Ρίχνεις κάθε ξεροτήγανο σταδιακά: όταν αρχίσει να φουσκώνει, το γυρίζεις για να ροδίσει ελαφρώς.

  3. Τα βγάζεις και τα αφήνεις σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και να κρυώσουν .

4. Σιρόπιασμα

  1. Σε μια κατσαρόλα βράζεις μαζί τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα για 5‑6 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση.

  2. Αποσύρεις από τη θερμότητα και προσθέτεις το μέλι και το χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας.

  3. Μόλις πήξει ελαφρώς και είναι ζεστό (όχι καυτό), βουτάς μέσα τα κρύα ξεροτήγανα, αφήνοντάς τα για λίγα δευτερόλεπτα και τα βγάζεις για να στραγγίξει η περίσσεια σιρόπι.

5. Σερβίρισμα

  1. Πασπαλίζεις με σουσάμι, κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια.

  2. Αφήνεις να τραγανίσουν και σερβίρεις. Ιδανικά γίνονται πιο τραγανά όταν κρυώσουν εντελώς. 

    Η εικόνα ανήκει στην Αργυρώ

    https://www.argiro.gr/recipe/xerotigana-kritis/

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x