Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Τσαΐτια Λακωνίας

 Υλικά

Για το φύλλο

  • 350 g αλεύρι

  • 200 g χλιαρό νερό

  • ¼ κ.γ. αλάτι

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 κ.σ. ξύδι

  • Επιπλέον αλεύρι (για άνοιγμα)

  • Λίγο ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)

Για τη γέμιση

  • 700 g χόρτα (τσιγαρολάχανα, σπανάκι κ.ά.)

  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια

  • 3 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Αλάτι & πιπέρι

  • 100 g κατσικίσιο τυρί ή φέτα

Εκτέλεση 

1. Ζύμη

  1. Βάζεις σε μπολ το νερό, αλάτι, λάδι και ξύδι.

  2. Προσθέτεις αλεύρι λίγο‑λίγο, ανακατεύεις με κουτάλι.

  3. Ζυμώνεις λίγα λεπτά μέχρι να γίνει λεία και μαλακή ζύμη.

  4. Σκεπάζεις και αφήνεις 1 ώρα να ξεκουραστεί.

2. Γέμιση

  1. Πλένεις και ψιλοκόβεις τα χόρτα + κρεμμύδια + μάραθο.

  2. Ζεσταίνεις λάδι σε κατσαρόλα, ρίχνεις τα χορταρικά και σοτάρεις για 3–4 λεπτά μέχρι να μικρύνουν.

  3. Αλατοπιπερώνεις. Στραγγίζεις καλά ώστε να μη βγαίνει νερό.

  4. Ανακατεύεις με την φέτα μόλις κρυώσει η γέμιση.

3. Συναρμολόγηση

  1. Χωρίζεις τη ζύμη σε δύο μέρη.

  2. Σε αλευρωμένο τραπέζι ανοίγεις λεπτό φύλλο.

  3. Κόβεις το φύλλο σε 6 κομμάτια σταυρωτά.

  4. Αλείφεις κάθε κομμάτι με ένα λεπτό στρώμα λάδι.

  5. Βάζεις 2 κ.σ. γέμιση στη μία πλευρά.

  6. Βρέχεις τις άκρες, διπλώνεις σαν φάκελο και πιέζεις να κλείσουν.

  7. Αφαιρείς το περιττό αλεύρι.

4. Τηγάνισμα

  1. Ζεσταίνεις ελαιόλαδο (μέτρια φωτιά).

  2. Τηγανίζεις τα τσαΐτια ~3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

  3. Βάζεις σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.

    Η εικόνα ανήκει στον Γιώργο Τσούλη 

    https://www.giorgostsoulis.com/syntages/pites-tartes/tsaitia-lakonias

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x