Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Κρητικά Καλτσούνια με μέλι

Υλικά

  • Για τη γέμιση:

    • 500 γρ ανθότυρο (ή όποιο τυρί προτιμάς)

    • 200 γρ μαλάκα ή άλλο μαλακό τυρί

    • 1–2 αυγά

    • Μια χούφτα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

  • Για το φύλλο & το σερβίρισμα:

    • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο

    • Διάλυμα από 1 αυγό με λίγο νερό (για να κολλήσουν οι άκρες)

    • Σουσάμι

    • Μέλι θυμαρίσιο (ή άλλο καλό) για την τελική γαρνιτούρα

    • Προαιρετικά: ελαιόλαδο για τηγάνισμα (αν θες να τα τηγανίσεις αντί για ψήσιμο)

 Βήματα

  1. Φτιάχνεις τη γέμιση:
    Ανακάτεψε σε μπολ το ανθότυρο, τη μαλάκα, τα αυγά και τον δυόσμο μέχρι να δέσουν καλά.

  2. Κόβεις το φύλλο:
    Άνοιξε τα φύλλα και με κουπ‑πατ ή πιάτο κόψε κύκλους περίπου 10 εκ. διάμετρο.

  3. Γεμίζεις & κλείνεις:
    Βάλε 1 κουταλάκι της γέμισης στο κέντρο κάθε φύλλου. Βρέξε λίγο με νερό τις άκρες, κλείσε σαν φάκελο ή μισοφέγγαρο, και σφράγισε με πιρούνι.

  4. Ετοιμάζεις για ψήσιμο:
    Βάλε τα “καλτσούνια” σε λαμαρίνες με λαδόκολλα. Άλειψε με το διάλυμα αυγού, πασπάλισε σουσάμι.

  5. Ψήνεις:
    Ψήσε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C (αέρα) για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αν τα τηγανίσεις: ζεστό λάδι, μέχρι να πάρουν χρυσαφί.

  6. Τελικό άγγιγμα:
    Μόλις κρυώσουν λίγο, περιχύνεις με μέλι και σερβίρεις.

    Η εικόνα ανήκει στον Γιώργο Τσούλη

    https://www.giorgostsoulis.com/syntages/orektika/kaltsouniaa

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x