Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ «ΠΡΟΖΥΜΙ» (μαγιά):
2 κύβους νωπής μαγιάς (50 γρ.)
1 κουταλιά ζάχαρη
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό (περίπου 35 °C)
4 κουταλιές αλεύρι (γ.ο.χ.)
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ των τσουρεκιών:
½ κουταλάκι μαστίχα
1 κουταλάκι μαχλέπι
1 κλωναράκι βανίλια ή 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 πρέζα αλάτι
1 φλιτζάνι σπορέλαιο
1¼ φλιτζάνι ζάχαρη
½ λίτρο (500 ml) φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1.150 γρ. αλεύρι για τσουρέκι (ίσως ± λίγο)
Βήματα Εκτέλεσης
Ετοιμάζουμε το προζύμι:
Ανακατεύουμε τη μαγιά, 1 κ.σ. ζάχαρη, αλεύρι και το χλιαρό νερό σε μπολ.
Σκεπάζουμε και περιμένουμε ~20 λεπτά να φουσκώσει.
Φτιάχνουμε τη ζύμη:
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, τη βανίλια, το ξύσμα, το αλάτι, το λάδι, τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε καλά.
Ενώνουμε όλα:
Προσθέτουμε το προζύμι και σταδιακά το αλεύρι. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη, μαλακή και ελαστική.
Η ζύμη πρέπει να «τραβιέται», όχι να κολλάει πολύ.
Πρώτο φούσκωμα:
Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1–1,5 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Πλάσιμο και δεύτερο φούσκωμα:
Πλάθουμε τα τσουρέκια στο σχήμα που θέλετε (κοτσίδα ή ατομικά).
Απλώνουμε σε ταψί, σκεπάζουμε και αφήνουμε για ~20 λεπτά να φουσκώσουν ξανά.
Ψήσιμο:
Προθερμαίνουμε φούρνο στους 160 °C (σε αέρα).
Ψήνουμε για 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

