Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς βούτυρο

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ «ΠΡΟΖΥΜΙ» (μαγιά):

  • 2 κύβους νωπής μαγιάς (50 γρ.)

  • 1 κουταλιά ζάχαρη

  • 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό (περίπου 35 °C)

  • 4 κουταλιές αλεύρι (γ.ο.χ.)

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ των τσουρεκιών:

  • ½ κουταλάκι μαστίχα

  • 1 κουταλάκι μαχλέπι

  • 1 κλωναράκι βανίλια ή 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 1 φλιτζάνι σπορέλαιο

  • 1¼ φλιτζάνι ζάχαρη

  • ½ λίτρο (500 ml) φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

  • 1.150 γρ. αλεύρι για τσουρέκι (ίσως ± λίγο)

 Βήματα Εκτέλεσης

  1. Ετοιμάζουμε το προζύμι:

    • Ανακατεύουμε τη μαγιά, 1 κ.σ. ζάχαρη, αλεύρι και το χλιαρό νερό σε μπολ.

    • Σκεπάζουμε και περιμένουμε ~20 λεπτά να φουσκώσει. 

  2. Φτιάχνουμε τη ζύμη:

    • Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, τη βανίλια, το ξύσμα, το αλάτι, το λάδι, τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού.

    • Ανακατεύουμε καλά.

  3. Ενώνουμε όλα:

    • Προσθέτουμε το προζύμι και σταδιακά το αλεύρι. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη, μαλακή και ελαστική.

    • Η ζύμη πρέπει να «τραβιέται», όχι να κολλάει πολύ.

  4. Πρώτο φούσκωμα:

    • Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1–1,5 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 

  5. Πλάσιμο και δεύτερο φούσκωμα:

    • Πλάθουμε τα τσουρέκια στο σχήμα που θέλετε (κοτσίδα ή ατομικά).

    • Απλώνουμε σε ταψί, σκεπάζουμε και αφήνουμε για ~20 λεπτά να φουσκώσουν ξανά.

  6. Ψήσιμο:

    • Προθερμαίνουμε φούρνο στους 160 °C (σε αέρα).

    • Ψήνουμε για 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x