Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Κουλουράκια Σμυρναίικα

ΣΥΝΤΑΓΗ 

Υλικά (για περίπου 50 κουλουράκια)

  • 250 γρ. ζάχαρη

  • 250 γρ. μαλακό βούτυρο

  • 2 αυγά

  • Ξύσμα & χυμός από 1 πορτοκάλι (~60 γρ)

  • 30 γρ λικέρ μαστίχα

  • ½ κ.γ. σόδα μαγειρική

  • 1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ

  • ~720 γρ αλεύρι (ανάλογα πόσο “διψάει” η ζύμη)

  • Διάλυμα για γυάλισμα: 1 κρόκος + 1 κ.σ. ζάχαρη + 2 κ.σ. νερό 

Εκτέλεση

1. Προετοιμασία

  • Κοσκινίζεις μαζί το αλεύρι με το μπέικιν και τα αφήνεις στην άκρη.

  • Δουλεύεις στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 8–10 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν καλά.

  • Προσθέτεις ένα‑ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.

2. Αρώματα & ζύμωμα

  • Βάζεις το πορτοκάλι (ξύσμα + χυμό), το λικέρ.

  • Διαλύεις τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού, αυτή πρέπει να “αντέξει” και να αφρίσει.

  • Ρίχνεις το μείγμα στο μίξερ.

  • Ρίχνεις την προ-κοσκινισμένη αλεύρι σταδιακά μέχρι να γίνει μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη. 

3. Ξεκούραση & ζύμωμα

  • Σκεπάζεις τη ζύμη με πετσέτα για 15 λεπτά.

4. Πλάσιμο

  • Κόβεις μπαλίτσες των ~25‑30 γρ.

  • Κάνεις φυτίλια μήκους ~20 εκ, διπλώνεις τρεις φορές και τσιμπάς τις άκρες για το παραδοσιακό σχήμα βαρκούλας. 

5. Ψήσιμο

  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 160 °C (αέρα).

  • Στρώνεις λαδόκολλα στα ταψιά, άπλωσε τα κουλουράκια με απόσταση γιατί φουσκώνουν.

  • Ανακατεύεις τον κρόκο με τη ζάχαρη και το νερό, αλείφεις τα κουλουράκια.

  • Ψήνεις 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν & να στεγνώσουν καλά. 

  • Αφήνεις να ξεκουραστούν 5 λεπτά και μετά βγάζεις σε σχάρα – μόλις κρυώσουν, τα βάζεις σε αεροστεγές δοχείο.

    Η εικόνα ανήκει στον  Θεοδόση Γεωργιάδη

    https://www.gastronomos.gr/syntagh/smyrneika-koyloyrakia-isos-i-kalyteri-syntagi-poy-echoyme-dokimasei/124248/

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x