ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά (για περίπου 50 κουλουράκια)
-
250 γρ. ζάχαρη
-
250 γρ. μαλακό βούτυρο
-
2 αυγά
-
Ξύσμα & χυμός από 1 πορτοκάλι (~60 γρ)
-
30 γρ λικέρ μαστίχα
-
½ κ.γ. σόδα μαγειρική
-
1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
-
~720 γρ αλεύρι (ανάλογα πόσο “διψάει” η ζύμη)
-
Διάλυμα για γυάλισμα: 1 κρόκος + 1 κ.σ. ζάχαρη + 2 κ.σ. νερό
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία
-
Κοσκινίζεις μαζί το αλεύρι με το μπέικιν και τα αφήνεις στην άκρη.
-
Δουλεύεις στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 8–10 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν καλά.
-
Προσθέτεις ένα‑ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
2. Αρώματα & ζύμωμα
-
Βάζεις το πορτοκάλι (ξύσμα + χυμό), το λικέρ.
-
Διαλύεις τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού, αυτή πρέπει να “αντέξει” και να αφρίσει.
-
Ρίχνεις το μείγμα στο μίξερ.
-
Ρίχνεις την προ-κοσκινισμένη αλεύρι σταδιακά μέχρι να γίνει μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη.
3. Ξεκούραση & ζύμωμα
-
Σκεπάζεις τη ζύμη με πετσέτα για 15 λεπτά.
4. Πλάσιμο
-
Κόβεις μπαλίτσες των ~25‑30 γρ.
-
Κάνεις φυτίλια μήκους ~20 εκ, διπλώνεις τρεις φορές και τσιμπάς τις άκρες για το παραδοσιακό σχήμα βαρκούλας.
5. Ψήσιμο
-
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 160 °C (αέρα).
-
Στρώνεις λαδόκολλα στα ταψιά, άπλωσε τα κουλουράκια με απόσταση γιατί φουσκώνουν.
-
Ανακατεύεις τον κρόκο με τη ζάχαρη και το νερό, αλείφεις τα κουλουράκια.
-
Ψήνεις 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν & να στεγνώσουν καλά.
-
Αφήνεις να ξεκουραστούν 5 λεπτά και μετά βγάζεις σε σχάρα – μόλις κρυώσουν, τα βάζεις σε αεροστεγές δοχείο.
Η εικόνα ανήκει στον Θεοδόση Γεωργιάδη

