Υλικά
-
500 γρ. βούτυρο Lurpak (ή άλλο καλής ποιότητας), σε θερμοκρασία δωματίου
-
220 γρ. άχνη ζάχαρη
-
1 βανιλίνη
-
1 κ.γ. ανθόνερο
-
30 γρ. λικέρ πικραμύγδαλο (ή κονιάκ/ρούμι)
-
200–280 γρ. αμύγδαλα φιλέ (ή χοντροκομμένα), ανάλατα και καβουρδισμένα
-
900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 πρέζα αλάτι
Για το πασπάλισμα:
-
1 κ.σ. ανθόνερο
-
300 γρ. άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
-
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 °C (ανεμιστήρα).
-
Χτυπάς στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει λευκό και αφράτο (10–15 λεπτά).
-
Προσθέτεις τη βανιλίνη, το ανθόνερο και το λικέρ, συνεχίζεις το χτύπημα, και κατόπιν αφαιρείς τον κάδο.
-
Θρυμματίζεις τα αμύγδαλα με τα χέρια.
-
Ρίχνεις σε μπολ τα αμύγδαλα, το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύεις απαλά με κουτάλα και μετά με τα χέρια, να ενωθούν τα υλικά .
-
Πλάθεις μπαλίτσες περίπου 30 γρ. (μέγεθος καρυδιού), τις τοποθετείς σε λαδόκολλα και πατάς ελαφρώς τη μέση.
-
Ψήνεις για 20–25 λεπτά, μέχρι να σφίξουν ελαφρώς αλλά να μην ροδίσουν πολύ.
-
Αφήνεις να κρυώσουν καλά.
-
Σερβίρισμα: Βάζεις κουταλιά ανθόνερο στην πιατέλα, απλώνεις μια στρώση κουραμπιέδες, ψεκάζεις με ανθόνερο κι αχνίζεις με άχνη. Επαναλαμβάνεις και τελειώνεις με άχνη.
Η εικόνα ανήκει στον Θεοδόση Γεωργιάδηhttps://www.gastronomos.gr/syntagh/paradosiakoi-koyrampiedes-tis-giagias/98619/

