Υλικά
-
15 αγκινάρες (καθαρισμένες και κομμένες στα 4)
-
4 φρέσκα κρεμμύδια (κομμένα σε ροδέλες)
-
2 καρότα (τριμμένα)
-
150 γρ. φρέσκο αρακά
-
250 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
-
80 γρ. τσίπουρο με σαφράν
-
100 γρ. ρύζι νυχάκι
-
2 λεμόνια (χυμός)
-
Αλάτι και πιπέρι
-
½ ματσάκι μάραθο (ψιλοκομμένο)
-
2 κ.σ. μαϊντανό
-
2 κ.σ. ρίγανη
-
100 γρ. ελιές Καλαμών (ψιλοκομμένες)
-
150 γρ. τυρί μελίχλωρο Λήμνου (τριμμένο)
-
Φύλλο για πίτα (ή έτοιμο φύλλο κρούστας)
Εκτέλεση
-
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το καρότο για 5 λεπτά.
-
Προσθέτουμε τις αγκινάρες, τον αρακά, τις ελιές και το ρύζι. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
-
Σβήνουμε με το τσίπουρο και αφήνουμε να εξατμιστεί για 1 λεπτό.
-
Προσθέτουμε ½ ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μαϊντανό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 6-7 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να χυλώνει το ρύζι.
-
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τον μάραθο, τα αυγά και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε καλά.
-
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και στρώνουμε 6 φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα-ένα.
-
Αδειάζουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης.
-
Λαδώνουμε την επιφάνεια, χαράσσουμε την πίτα και ψήνουμε στους 190°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
-
Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για 20 λεπτά πριν την κόψουμε και σερβίρουμε.
Η εικόνα ανήκει στο γαστρονόμος
https://www.gastronomos.gr/syntagh/agkinaropita-kefalonitiki-me-pasto-mpakaliaro/51440/

