Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Κεφαλονίτικη αγκιναρόπιτα

Υλικά

  • 15 αγκινάρες (καθαρισμένες και κομμένες στα 4)

  • 4 φρέσκα κρεμμύδια (κομμένα σε ροδέλες)

  • 2 καρότα (τριμμένα)

  • 150 γρ. φρέσκο αρακά

  • 250 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

  • 80 γρ. τσίπουρο με σαφράν

  • 100 γρ. ρύζι νυχάκι

  • 2 λεμόνια (χυμός)

  • Αλάτι και πιπέρι

  • ½ ματσάκι μάραθο (ψιλοκομμένο)

  • 2 κ.σ. μαϊντανό

  • 2 κ.σ. ρίγανη

  • 100 γρ. ελιές Καλαμών (ψιλοκομμένες)

  • 150 γρ. τυρί μελίχλωρο Λήμνου (τριμμένο)

  • Φύλλο για πίτα (ή έτοιμο φύλλο κρούστας)

 Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το καρότο για 5 λεπτά.

  2. Προσθέτουμε τις αγκινάρες, τον αρακά, τις ελιές και το ρύζι. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.

  3. Σβήνουμε με το τσίπουρο και αφήνουμε να εξατμιστεί για 1 λεπτό.

  4. Προσθέτουμε ½ ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μαϊντανό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 6-7 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να χυλώνει το ρύζι.

  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τον μάραθο, τα αυγά και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε καλά.

  6. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και στρώνουμε 6 φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα-ένα.

  7. Αδειάζουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης.

  8. Λαδώνουμε την επιφάνεια, χαράσσουμε την πίτα και ψήνουμε στους 190°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.

  9. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για 20 λεπτά πριν την κόψουμε και σερβίρουμε.

Η εικόνα ανήκει στο γαστρονόμος

https://www.gastronomos.gr/syntagh/agkinaropita-kefalonitiki-me-pasto-mpakaliaro/51440/

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x