Υλικά (για 4 άτομα)
-
1 κιλό χταπόδι
-
4 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
-
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
200 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
-
3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
-
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
-
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
-
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
-
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
-
1 κουταλάκι του γλυκού καγιέν (προαιρετικά, για πικάντικη γεύση)
-
1 κουταλιά της σούπας γλυκάνισο, χτυπημένο
-
2 φύλλα δάφνης
-
200 γρ. λαζανόφυλλα με πάπρικα (π.χ. Χιώτικο Κελλάρι)
Εκτέλεση
-
Βράσιμο χταποδιού: Σε μια κατσαρόλα, βάζετε το χταπόδι με 1 ποτήρι νερό και το ξίδι. Βράζετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Αφήνετε το χταπόδι να κρυώσει λίγο και το κόβετε σε μεγάλα κομμάτια.
-
Σοτάρισμα: Σε μια χαμηλή κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το χταπόδι και τις πατάτες και σοτάρετε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
-
Μαγείρεμα: Προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, πάπρικα, καγιέν, γλυκάνισο, φύλλα δάφνης και 2 ποτήρια νερό. Σιγοβράζετε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και το χταπόδι και η σάλτσα να πήξει.
-
Σερβίρισμα: Σερβίρετε το πιάτο ζεστό, συνοδευόμενο με τα λαζανόφυλλα με πάπρικα.
Η εικόνα ανήκει στο Yolenis
