Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 200 ml χλιαρό νερό

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • ½ κ.γ. αλάτι

  • 3 κ.σ. ούζο

  • μερικές σταγόνες ξύδι

  • περίπου 450 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

Για τη γέμιση

  • 200 g φέτα Μυτιλήνης

  • 150 g μυζήθρα ή ανθότυρο

  • 100 g λαδοτύρι (αν έχεις)

  • 1–2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο

  • 2 αυγά

  • πιπέρι κατά βούληση 

Για το τηγάνι

  • ελαιόλαδο (όσο χρειαστεί)

  • λίγο αλεύρι για να ανοίγεις τη ζύμη

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε τη γέμιση

  1. Τρίψε μέσα σε ένα μπολ όλα τα τυριά.

  2. Πρόσθεσε την μυζήθρα, τον δυόσμο, τα αυγά και λίγο πιπέρι.

  3. Ανακάτεψε καλά και βάλε τη γέμιση στην άκρη. 

2. Φτιάχνουμε τη ζύμη

  1. Σε μεγάλο μπολ ρίξε το χλιαρό νερό, το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και το ούζο. Ανακάτεψε.

  2. Πρόσθεσε λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι η ζύμη να μαζέψει.

  3. Ζύμωσε με τα χέρια μέχρι να γίνει λεία, ελαστική και να μην κολλάει.

  4. Σκέπασε τη ζύμη και άφησέ τη να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά. 

3. Πλάσιμο και τηγάνισμα

  1. Κόψε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια. Άνοιξε τα κομμάτια σε λεπτό φύλλο, πασπαλίζοντας με αλεύρι.

  2. Κόψε το φύλλο σε τετράγωνα (~12–15 εκ.). Βάλε στο κέντρο 1 κουταλάκι γέμιση.

  3. Βρέξε τις άκρες με λίγο νερό και κλείσε το φύλλο σταυρωτά σαν φάκελο. 

  4. Ζέστανε αρκετό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, μέτρια προς δυνατή φωτιά.

  5. Τηγάνισε λίγους–λίγους τους γκιουζλεμέδες, με την ένωση προς τα κάτω, έως ότου ροδίσουν από τη μια πλευρά (~2 λεπτά), γύρισέ τους και από την άλλη.

  6. Βγάλε τους σε απορροφητικό χαρτί. 

4. Σερβίρισμα & φύλαξη

  • Σερβίρονται ζεστοί ή σε θερμοκρασία δωματίου.

  • Αν θέλεις, μπορείς να τους παγώσεις: βάλε τους στην κατάψυξη, καλυμμένους – και μετά, όταν είναι έτοιμοι, τηγανίζονται κατευθείαν από κατεψυγμένοι. 

Η εικόνα ανήκει στην Αργυρώ

https://www.argiro.gr/recipe/gkiouzlemedes-mytilinis/

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x