Υλικά:
-
1 κιλό παστός μπακαλιάρος (ξαλμυρισμένος)
-
4-5 σκελίδες σκόρδο
-
4-5 πατάτες
-
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-
Χυμός από 2 λεμόνια (ή και παραπάνω, ανάλογα τα γούστα)
-
Λίγο ξύδι (προαιρετικά)
-
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Ξαλμύρισμα μπακαλιάρου
Από το προηγούμενο βράδυ βάλε τον μπακαλιάρο σε νερό (κομμένο σε κομμάτια) και άλλαζε το νερό κάθε 4-5 ώρες για να φύγει το αλάτι.
2. Βράσιμο πατάτας & μπακαλιάρου
-
Βράσε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν.
-
Σε άλλη κατσαρόλα, βράσε τον ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να ψηθεί αλλά να μη λιώσει.
3. Φτιάξε την αγιάδα
-
Πολτοποίησε το σκόρδο.
-
Λιώσε 1-2 βρασμένες πατάτες και ανακάτεψε μέσα το σκόρδο, το λάδι, το λεμόνι και (αν θες) λίγο ξύδι.
-
Βάλε αλάτι-πιπέρι και δοκίμασε. Να μυρίζει καλά το σκόρδο και να είναι έντονο το λεμόνι.
4. Σερβίρισμα
-
Βάλε σε μια πιατέλα τις πατάτες και τον μπακαλιάρο.
-
Ρίξε από πάνω την αγιάδα.
-
Τρώγεται χλιαρό ή και κρύο, ιδανικά με ψωμί.
Η εικόνα ανήκει στον Μιχάλη Παππά
https://www.gastronomos.gr/syntagh/mpakalia-ros-agia-da-apo-tin-kerkyra/312272/
