Υλικά (για περίπου 4–5 πέτουλες)
-
350 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
750–800 g (περίπου 750 ml) νερό
-
1 κ.γ αλάτι
-
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
-
Ξερή μυζήθρα, τριμμένη
1. Βασικός χυλός
-
Σε μπολ βάζεις το νερό με το αλάτι.
-
Σταδιακά ρίχνεις το αλεύρι και ανακατεύεις μέχρι να γίνει ένας αραιός, ομοιόμορφος χυλός.
-
Σκεπάζεις και αφήνεις να “ξεκουραστεί” για 30 λεπτά
2. Στάδιο 1
-
Ζεσταίνεις αντικολλητικό τηγάνι (20–22 εκ.) με λίγο λάδι.
-
Αλείφεις με χαρτοπετσέτα τη βάση και τα τοιχώματα.
-
Ρίχνεις ~¼ φλιτζανιού χυλό, ανακινείς το τηγάνι να απλώσει.
-
Ψήνεις 1½ λεπτό σε μεσαία φωτιά μέχρι να ξεκολλήσει περιμετρικά.
-
Αναποδογυρίζεις για να ψηθεί και από την άλλη.
-
Επαναλαμβάνεις με όλο τον χυλό, κρατώντας τις ψημένες πέτουλες στην άκρη.
3. Στάδιο 2
-
Βάζεις στο τηγάνι 1 φλιτζάνι λάδι να κάψει σε μέτρια–ισχυρή φωτιά.
-
Πασπαλίζεις ήδη θερμό πιάτο με μυζήθρα.
-
Βουτάς μία–μία τις πέτουλες για λίγα δευτερόλεπτα να φουσκώσουν κι ελαφρώς να “καούν”.
-
Τις βγάζεις επάνω στο πιάτο, με την καμένη πλευρά να ακουμπάει, και πασπαλίζεις επιπλέον μυζήθρα πάνω τους.
-
Δημιουργείς «τούρτα» με 5–6 πέτουλες, ανάμεσά τους πασπαλίζεις μυζήθρα. Την τελευταία πέτουλα τη ψήνεις και από τις δυο πλευρές .
4. Σερβίρισμα
-
Απλώνεις ψιλοτριμμένη μυζήθρα στην κορυφή με κουτάλι.
-
Κόβεις σε τρίγωνα όπως μια τούρτα.
-
Σερβίρεις αμέσως, ακόμα ζεστές.
Η εικόνα ανήκει στην Αργυρώ

