Υλικά (για περίπου 6 μερίδες)
1,5 kg μοσχαράκι κομμένο σε μερίδες
Λαχανικά: μελιτζάνες, καρότα, κολοκύθια, πιπεριές (κόκκινες & πράσινες), ντομάτες, κρεμμύδια
Ούζο: 200 ml ελαιόλαδο με λεμόνι (ή απλό ελαιόλαδο + στυμμένο λεμόνι)
Κρασί: 200 ml κόκκινο
Άλλα: 2 κ.σ. πάστα λιαστής ντομάτας, αλάτι, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1 κ.σ. ρίγανη, 2 φύλλα δάφνης, 1 κ.γ. ζάχαρη
Τυρί: 200 g κασκαβάλι Λήμνου σε κύβους
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία
Τοποθέτησε το κρέας στη γάστρα. Πρόσθεσε τα λαχανικά και αλατοπίπερο, τη ζάχαρη, τον μαϊντανό και τη ρίγανη.
Ανακάτεψε καλά όλα τα υλικά.
Διάλυσε την πάστα λιαστής ντομάτας στο κρασί και ρίξ’ το με το λάδι πάνω στο κρέας.
Πρόσθεσε τα δαφνόφυλλα, ανακίνησε τη γάστρα για να πάνε παντού τα αρώματα και σκεπασ’ τη .
2. Ψήσιμο
Ψήσε στους 200 °C για περίπου 1 ώρα και 10–15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Τα τελευταία 5 λεπτά πρόσθεσε το τυρί πάνω από τα λαχανικά και το κρέας.
Αν δείχνει στεγνό το φαγητό ενώ ψήνεται, πρόσθεσε λίγη ζεστή νερό.
Μόλις γίνει (μέχρι να “δένει” η σάλτσα), βγάλ’ το από το φούρνο και άφησέ το να “ηρεμήσει” ~10 λεπτά πριν σερβίρεις .
