Υλικά για 2 φουσκωτές
-
1 kg αλεύρι σκληρό για ψωμί
-
50 γρ φρέσκια μαγιά (2 κύβους)
-
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
-
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
-
640 γρ χλιαρό νερό
-
200 γρ κεφαλοτύρι σε κυβάκια
-
2 κουταλιές σουσάμι
Εκτέλεση
- Διάλεξε και ενεργοποίησε τη μαγιά: Διαλύεις τη μαγιά σε λίγη ζάχαρη και χλιαρό νερό, αφήνεις 10′ να αφρίσει.
-
Ανάμιξη υλικών: Σε λεκάνη ρίχνεις το αλεύρι, προσθέτεις τη μαγιά και το υπόλοιπο νερό. Ανακατεύεις με το χέρι.
-
Ζύμωμα: Πασπαλίζεις αλάτι και ζυμώνεις για 10′ μέχρι να γίνει ζύμη που δεν κολλάει. Αν κολλάει, πρόσθεσε λίγο αλεύρι.
-
Προσθήκη τυριού: Απλώνεις τη ζύμη σαν χοντρό φύλλο, ρίχνεις μέσα τα κυβάκια τυριού, κλείνεις τη ζύμη ξανά σε μπάλα και ζυμώνεις λίγο.
-
Στάδιο φουσκώματος: Βάζεις τη ζύμη σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ, σκεπάζεις με μεμβράνη ή πετσέτα, και την αφήνεις να διπλασιαστεί σε όγκο (1–1,5 ώρα).
-
Διαμόρφωση: Αφού φουσκώσει, χωρίζεις τη ζύμη σε δύο μέρη. Λαδώνεις ελαφρά το ταψί, βάζεις το πρώτο κομμάτι, πλαταίνεις με τα δάχτυλα σε μακρόστενο σχήμα ύψους 1,5–2 εκ.
-
Τελειώματα: Με τα δάχτυλα κάνεις βαθουλώματα πάνω στη ζύμη, ψεκάζεις με λίγες σταγόνες νερό κι απλώνεις σουσάμι πάνω. Κάνεις το ίδιο με το δεύτερο κομμάτι.
-
Δεύτερο φούσκωμα: Σκεπάζεις τις φουσκωτές με πετσέτα και τις αφήνεις 30′ να φουσκώσουν πιο πολύ.
-
Ψήσιμο: Προθερμαίνεις τον φούρνο στις αντιστάσεις, τελευταίο ράφι, 170 °C και ψήνεις για 35–40′ μέχρι να ροδίσουν.
-
Σερβίρισμα: Τρώγονται ζεστές, είναι πιο νόστιμες έτσι.
Η εικόνα ανήκει στην Αργυρώ
