Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Καλαμάρια γεμιστά με κινόα

Υλικά (για περίπου 4 μερίδες)

  • 4–6 καλαμάρια, πλυμένα και καθαρισμένα (κρατάμε τα πλοκάμια)

  • 1 φλ. (περίπου 185 g) κινόα, ξεπλυμένη

  • 2 φλ. νερό

  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 1 πράσο ή λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

  • Πολύχρωμες πιπεριές (πράσινη, κόκκινη, κίτρινη) κομμένες σε κύβους

  • Ψιλοκομμένα πλοκάμια

  • 1–2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 30 ml λευκό ξηρό κρασί

  • Φρέσκο θυμάρι (ή μαϊντανό/δυόσμο)

  • Αλάτι και πιπέρι

  • Για τη σάλτσα: σπανάκι ή φύλλα, λίγο ζωμό λαχανικών ή ντομάτα, επιπλέον λάδι και μυρωδικά

Εκτέλεση

1. Προετοιμασία κινόας

  • Ξεπλένεις καλά την κινόα.

  • Στη συνέχεια, βράζεις 1 μέρος κινόα με 2 μέρη νερό για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. 

2. Προετοιμασία γέμισης

  • Ζεσταίνεις λίγο ελαιόλαδο σε κατσαρόλα ή τηγάνι.

  • Σοτάρεις το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να γυαλίσουν.

  • Προσθέτεις τις πιπεριές και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και σοτάρεις για 3–4 λεπτά.

  • Σβήνεις με το κρασί και αφήνεις να εξατμιστεί.

  • Προσθέτεις την μαγειρεμένη κινόα, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύεις καλά. Αφήνεις λίγο να κρυώσει.

3. Γέμισμα και τοποθέτηση

  • Γεμίζεις τα καλαμάρια με τη γέμιση (σημείωση: δεν τα γεμίζουμε μέχρι πάνω, γιατί η κινόα φουσκώνει).

  • Κλείνεις το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες. 

  • Σε ένα ταψί στρώνεις σπανάκι (ή άλλα φύλλα) και ακουμπάς από πάνω τα γεμισμένα καλαμάρια.

4. Προετοιμασία σάλτσας και ψήσιμο

  • Ανακατεύεις ζωμό λαχανικών ή λίγο ντομάτα, λάδι και μυρωδικά και περιχύνεις τα καλαμάρια.

  • Ψήνεις στον φούρνο στους 180 °C για 20–25 λεπτά. 

5. Σερβίρισμα

  • Αφαιρείς τις οδοντογλυφίδες και σερβίρεις τα καλαμάρια με λίγη σάλτσα από το ταψί, γαρνίροντας με φύλλα ρόκας ή ντοματίνια.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x