Υλικά (για περίπου 4 μερίδες)
4–6 καλαμάρια, πλυμένα και καθαρισμένα (κρατάμε τα πλοκάμια)
1 φλ. (περίπου 185 g) κινόα, ξεπλυμένη
2 φλ. νερό
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο ή λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
Πολύχρωμες πιπεριές (πράσινη, κόκκινη, κίτρινη) κομμένες σε κύβους
Ψιλοκομμένα πλοκάμια
1–2 κ.σ. ελαιόλαδο
30 ml λευκό ξηρό κρασί
Φρέσκο θυμάρι (ή μαϊντανό/δυόσμο)
Αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα: σπανάκι ή φύλλα, λίγο ζωμό λαχανικών ή ντομάτα, επιπλέον λάδι και μυρωδικά
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία κινόας
Ξεπλένεις καλά την κινόα.
Στη συνέχεια, βράζεις 1 μέρος κινόα με 2 μέρη νερό για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
2. Προετοιμασία γέμισης
Ζεσταίνεις λίγο ελαιόλαδο σε κατσαρόλα ή τηγάνι.
Σοτάρεις το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να γυαλίσουν.
Προσθέτεις τις πιπεριές και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και σοτάρεις για 3–4 λεπτά.
Σβήνεις με το κρασί και αφήνεις να εξατμιστεί.
Προσθέτεις την μαγειρεμένη κινόα, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύεις καλά. Αφήνεις λίγο να κρυώσει.
3. Γέμισμα και τοποθέτηση
Γεμίζεις τα καλαμάρια με τη γέμιση (σημείωση: δεν τα γεμίζουμε μέχρι πάνω, γιατί η κινόα φουσκώνει).
Κλείνεις το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες.
Σε ένα ταψί στρώνεις σπανάκι (ή άλλα φύλλα) και ακουμπάς από πάνω τα γεμισμένα καλαμάρια.
4. Προετοιμασία σάλτσας και ψήσιμο
Ανακατεύεις ζωμό λαχανικών ή λίγο ντομάτα, λάδι και μυρωδικά και περιχύνεις τα καλαμάρια.
Ψήνεις στον φούρνο στους 180 °C για 20–25 λεπτά.
5. Σερβίρισμα
Αφαιρείς τις οδοντογλυφίδες και σερβίρεις τα καλαμάρια με λίγη σάλτσα από το ταψί, γαρνίροντας με φύλλα ρόκας ή ντοματίνια.

