Υλικά
1,3 kg προβατίνα με κόκκαλο, σε μικρές μερίδες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, επίσης ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
¾ φλιτζανιού λευκό ξηρό κρασί
4 τριμμένες ντομάτες
4 κόκκοι μπαχάρι και 1 φύλλο δάφνης
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
500 γρ. χοντρά μακαρόνια της επιλογής σου
Μπόλικη ξερή μυζήθρα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Καθαρίζεις το κρέας
Βράζεις την προβατίνα σε κατσαρόλα με κρύο νερό για 5–6 λεπτά. Σουρώνεις και πετάς το πρώτο νερό· ξεπλένεις καλά για να φύγουν τα κόκκαλα και οι αφροί. Βάζεις ξανά το κρέας σε καθαρή κατσαρόλα, το σκεπάζεις με άφθονο νερό, το βράζεις, αφαιρείς τον αφρό και χαμηλώνεις τη φωτιά. Σιγοβράζεις για περίπου 1,5 ώρα μέχρι να μαλακώσει. Φυλάς τον ζωμό που θα μείνει για αργότερα.
Φτιάχνεις τη σάλτσα
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι για 5–6 λεπτά. Προσθέτεις το σκόρδο για 1 λεπτό, έπειτα τον πελτέ και ανακατεύεις για να βγάλει άρωμα. Σβήνεις με το κρασί και αφήνεις να εξατμιστεί για 2 λεπτά. Προσθέτεις τις τριμμένες ντομάτες, το μπαχάρι, το δάφνης, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύεις.Ρίχνεις στην ίδια κατσαρόλα τις μερίδες προβατίνας και περίπου 2 φλιτζάνια από τον ζωμό που φύλαξες. Βράζεις σε μέτρια φωτιά σκεπασμένο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσει η σάλτσα και το κρέας να είναι τρυφερό. Αλάτι και πιπέρι προσθέτεις στο τέλος αν χρειάζεται.
Βράζεις τα μακαρόνια
Βάζεις σε άλλη κατσαρόλα τον υπόλοιπο ζωμό να ζεσταθεί, αλατίζεις και ρίχνεις τα μακαρόνια. Αφού βράσουν, τα στραγγίζεις.Σερβίρισμα
