Υλικά (για 4 μερίδες)
600 γρ. μελιτζάνες, κομμένες σε χοντρές φέτες
120 γρ. ελαιόλαδο
150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
20 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
350 γρ. σάλτσα ντομάτας
10 γρ. βασιλικός, ψιλοκομμένος
8 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
80 γρ. φέτα, σπασμένη σε κομμάτια
50 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Αλατίζουμε τις φέτες μελιτζάνας και τις αφήνουμε για 15 λεπτά πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να βγάλουν τα υγρά τους. Στη συνέχεια, τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν. Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να απορροφηθεί το περιττό λάδι.
Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και το θυμάρι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις μελιτζάνες, τον βασιλικό, τη φέτα και την κεφαλογραβιέρα. Ανακατεύουμε καλά.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια χρυσαφένια κρούστα.
